Енчо Господинов за петте книги, представени от Иван Маразов и Иван Гранитски: Паметта и националният дух

  • 17.01.2024
  • Фейсбук/БГНЕС
Иван Гранитски и проф. Иван Маразов. Снимка: БГНЕС

В Големия салон на Българската академия на науките на 15 януари се състоя премиерата на поредицата от книги на проф. Иван Маразов и Иван Гранитски – „Мнемозина“, която разказва за философията, митологията и историята на древните траки, съобщи БГНЕС.

Ето какво написа по този повод вчера във Фейкбук под заглавието "Паметта и националният дух" известният журналист и дипломат Енчо Господинов:

"СНОЩИ, докато главните медийни канали-зации ни показваха поредните обири, катастрофи по гладкия асфалт, котерийни сглобки и други атрибути на нашия пре-възходен Възход и не-преходен Преход, в Голямата зала на БАН се бяха събрали много от първенците на българския дух.Залата беше претъпкана.Най-вече заради поредица от пет книги, своеобразни по съдържание и форма, и сътворени от двама Ивановци. И двамата професори, единият даже Член-кореспондент на БАН: Иван Гранитски и Иван Маразов.Други преброиха още двайсетина професори, академици и прочие титуловани хора. Вицепрезидентката Илиана Йотова каза много топли, сериозни и каращи ни да се замислим за бъдещето си думи. Като народ и като държава.И макар в книгите и в словата на авторите да се споменаваха тракийски, гръцки и други богове, посланието между редовете беше за България, българите, българщината и тревожните въпроси около тяхното бъдеще в контекста на настоящето и ненаучените уроци от миналото.А като се върнах у дома научих за величавото посещение на видни правителствени хора в Давос и Южна Каролина, в Брюксел и навсякъде, където ценностите ни дърпат.После заваля лек дъждец."
 
Ето какво заяви в интервю за БГНЕС по повод на същото представяне в БАН проф. Иван Маразов: "Трябва да се интересуваме от античната история, защото всичко това, което се случва днес е описано в комедиите на Аристофан, в поемите на Омир. Ние само можем да се удивляваме до каква степен нашите повторения са шаржове."

„Едно от най-важните неща в едно мислещо и разумно общество, което иска да има бъдеще, е запазването на паметта, миналото, рода и историята“, заяви също пред БЖНЕС издателят Иван Гранитски, който искрено се надява, че българското е именно такова общество. Той посочи, че целта на поредицата, която включва пет книги – „Залмоксис“, „Тракийският конник“, „Гибелта на Троя“, „Пътят на душите“ и „Орфей“, е да събуди българското общество и то да може да прогледне, че над всичко е духовният свят, а материалният е много преходен.

„Траките са вярвали в това и по тази причина са вярвали и в безсмъртието на човешката душа“, обясни Иван Гранитски и добави: „Всички големи философи след Орфей, включително Емпедокъл, Парменид, Хераклит, Платон твърдят, че най-важното е духът на човека, запазването на всичко това, което отделя човека от животните. По тази причина те вярват в безсмъртието на човешката душа и преходността на материалното и тленното“.

Според него младите хора трябва да се запознаят с античната култура и литература, за да събудят своята памет. „Българите трябва да осъзнаем, че сме наследници на няколко велики цивилизации, чиито послания трябва да пренесем през времето. Това са античната гръцка, тракийската, прабългарската, славянската, византийската и римската“, посочи той.

Иван Гранитски и проф. Иван Маразов коментираха и опасностите, които крие изкуствения интелект. Издателят смята, че изкуственият интелект е много опасна игра с върховния подател и редица учени и интелектуалци вече алармират за капаните, които той ни поставя: „Не бива човекът да се намесва в божиите работи, това ще доведе до големи проблеми човечеството, защото Създателят е създал човека неповторим по образ и подобие божие. Намесата на човека ще доведе само до катастрофи“, заяви Гранитски.

От своя страна проф. Маразов лаконично обясни, че е „далеч от изкуствения интелект и винаги би предпочел естествения, който, за съжаление, става все по-малко“.
 

 

 

 

© СБЖ