Около 30 журналисти са сред ранените при полицейско насилие пред Конгреса на Аржентина

  • 03.02.2024
  • ifj.org
Момент от напрежението пред Конгреса в Буенос Айрес през последните дни. Снимка: Cadena3

Заедно със свои членове – аржентински журналистически синдикати, Международната федерация на журналистите (МФЖ) алармира за брутално полицейско насилие, при което са били ранени около 30 журналисти при изпълнение на професионалните си задължения. Те са пострадали, докато са отразявали масовите протести пред Националния конгрес в Буенос Айрес срещу гласуването на пакет от налагащи сурови орязвания закони, внесен от новия президент либертарианец Хавиер Милеи.

Синдикатът на пресата в Буенос Айрес (SiPreBA) и Аржентинската федерация на работниците в пресата (FATPREN) разпространяват записи, направени от журналисти по време на събитията, на които се вижда как служители на аржентинската федерална полиция стрелят с гумени куршуми и пръскат нов тип обгарящ сълзотворен газ срещу хора, надлежно идентифицирани като медийни работници.

Международната федерация на журналистите (МФЖ) осъжда тези атаки и настоява властите да спрат насилието, пише в публикация на сайта на МФЖ. Опитът да се заглуши пресата в кризисни ситуации е атака срещу свободата на изразяване и правото на информация на населението.

Бурните протести срещу спорния законов пакет, известен като „закон омнибус”, кипнаха на 30 януари и продължиха в следващите дни. В крайна сметка законът бе приет с малко мнозинство сред депутатите.

Бруталните репресии, с които реагира полицията на протестите пред парламента породиха допълнително възмущение в аржентинското общество. Пострадалите журналисти са били на линията между полицията и протестиращите, за да могат да отразяват ставащото. Мнозина от тях са били простреляни с гумени куршуми, някои са с множество рани по лицата, както в случая с фоторепортер от „La Izquierda Diario”, а също така са били напръскани с нов вид газ, който оставя изгаряния по тялото.

Адвокат от правозащитна организация също е получил гумен куршум, който е застрашил зрението му в едното му око, напомняйки за същите случи на полицейско насилие в Чили по време на протестите там през 2019 г.

Сегашното напрежение в Аржентина е заради споменатия „закон-омнибус”, представен от правителството на Хавиер Милеи, който, наред с други промени, постановява приватизацията на обществените медии, затварянето на Службата на омбудсмна, премахването на разпоредбите, които възпрепятстват медийната концентрация, отмяната на подкрепата за самоуправляващите се и обществените медии.

Одобреният закон дава ход и на предходен президентски указ, известен като Необходим и спешен декрет (DNU). Той променя трудовото законодателство в ущърб на правата на работещите, улеснява уволненията и ограничава правото на стачка и на протест.

„Ние във FATPREN осъждаме жестоките репресии срещу демонстрациите пред Конгреса срещу „закона-омнибус” и особено умишлените атаки срещу работници от пресата с гумени куршуми и сълзотворен газ. Също така изразяваме пълното си отхвърляне на реформите, които атакуват колективните трудови права, обществените медии и информационния суверенитет“, заяви Карла Гауденси, генерален секретар на FATPREN.

В свое изявление SiPreBA също отхвърля атаките и призована „репресивните действия да спрат“. „Настояваме нашите колеги да могат да извършват журналистическата си работа спокойно, без нападения и възпрепятстване. Свободата на печата е основен стълб на демокрацията, който трябва да бъде защитаван, гарантиран и зачитан от всички власти в държавата и от всички политически и икономически сектори, които са част от нашето общество“, посочва се в изявлението.

Международната федерация на журналистите (МФЖ) на свой ред осъжда тези умишлени атаки и е солидарна с пострадалите колеги. Също така изисква националните власти да спрат прекомерното насилие срещу работещите в медиите, които играят основна роля в документирането на случващото се, гарантирайки правото на информация на цялото население. Атаките и пречките на силите за сигурност са пряка атака срещу свободата на печата и опит за сплашване и заглушаване на онези, които изпълняват мисията си да информират.

 

Гласът на журналистите