СБХ открива изложба от живописни и акварелни творби на Любен Зидаров

  • 08.02.2024
  • БТА
Фрагмент от афиша на изложбата

Изложба по повод 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров (1923-2023 г.) показва Съюзът на българските художници (СБХ) в галерията на улица „Шипка“ 6. Експозицията се открива днес, 8 февруари, и продължава до 23 март, съобщават организаторите.

Изложбата „Любен Зидаров. 100 години. Една ретроспекция“ включва живописни и акварелни творби, притежание на 20 художествени галерии в страната, частни сбирки и семейството на художника, съобщава БТА. Показани са още книги с оригиналните илюстрации към тях. Предвидени са и ежедневни прожекции на филма „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“ на режисьора Мария Николова.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Любен Зидаров е художник със забележителна диря в българското изкуство, посочват от СБХ. По думите им той е посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата и е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори. Признат е за един от създателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ в., Любен Зидаров е и един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957).

В творческата му биография присъстват класически произведения от световната и българската литература, сред които „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, приказките на Е.Т.А. Хофман и Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, на Пейо Яворов, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

Приносът на Любен Зидаров е отличен с голямата награда за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев. Номиниран е за международната Андерсенова награда и мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, носител е на сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва.

„Живописец с характерен, неподражаем сатирично-поетичен авторски почерк, съчетаващ хумор и приказна естетика, художникът оставя забележително наследство в областта на кавалетната живопис, на акварела и художествения текстил“, посочват още от Съюза на художниците. По думите им Зидаров е останал в творческа кондиция до края на живота си. По всяка вероятност той е бил и най-възрастният активно работещ илюстратор в света, допълват от СБХ.

 

Панорама