СЕМ обсъди с шефа на EBU бъдещето на обществените медии

  • 08.02.2024
  • СЕМ/СБЖ
  • Майя Любомирска
Ноел Къран беше приет от членовете на СЕМ.

Членовете на Съвета за електронни медии(СЕМ) се срещнаха с генералния директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ноел Къран.

Ноел Къран е в България по покана на генералния директор на БНР Милен Митев.

В рамките на срещата са  обсъдени актуалните предизвикателства пред обществените медии в Европа и в частност – пред националните обществени доставчици на медийни услуги у нас Българското национално радио и Българската национална телевизия, информира сайтът на СЕМ.

Съхраняване доверието в обществените медии, гарантиране на финансовата им независимост и ограничаване опитите за политическа намеса, дигитализацията и изкуственият интелект бяха част от дискутираните теми.

Отделено е внимание и на дезинформацията и предизвикателствата пред традиционните медии във времето налагане на социалните мрежи като източник на информация. Не е отминат и въпросът за дезинформацията и ролята на медийнаат грамотност, каза специално за сайта на СБЖ председателят на СЕМ Соня Момчилова.

Ноел Къран е обрънал специално внимание на факта, че забраната за излъчване на Първи канал на руската телевизия в стрнаните от ЕС е засилил изключително много интересът на аудиторията към руската телевизия. 

На срещата присъства и генералният директор на Българското национално радио Милен Митев.

Да припомним, че както ви информира сайтът на СБЖ, генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се провежда на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария.

В негово лице България за пръв пот има представител в най-висшия орган на управление на Европейския съюз за радио и телевизия.

Европейският съюз за радио и телевизия е международна организация на радио- и телевизионни оператори от Европа и Средиземноморието. Той е най-голямата професионална организация по рода си в света.