Асоциацията на германските журналисти призовава да не бъдат инкриминирани журналистите

  • 12.02.2024
  • djv.de
Журналистът Йоахим Шефер от Hessencam е под прокурорско разследване заради заснето събитие на "Алтернтива за Германия", с което предполгаемо нарушил Закона за авторското право

Асоциацията на германските журналистите (DJV) призовава полицията и разследващите органи да не злоупотребяват със Закона за авторското право в изкуството, за да инкриминират разследващите журналисти, алармиращи за крайнодесни и пронацистки прояви, става ясно от публикация на сайта на организацият djv.de.

DJV се аргументира с примера на два случая на наказателни разследвания за публикуване на снимки със забранени символи.

Първият е от Айзенах, Тюрингия. Там медийните служители от портала Research Nord са инкриминирани, защото са показали в своите репортажи нацисти с татуирани антиконституционни символи като руни на СС. Кадрите са от рок концерт с крайнодесни послания. Освен това лицата не са били пикселизирани. След това са образувани проверки по служебен път по Закона за авторското право в изкуството.

„Не е за вярване, че съдебната система заема позиция срещу най-ангажираните следователи“ - критикува председателят на DJV Мика Бойстер, визирайкки ангажираността на журналистите да привличат вниманието на обществеността към тревожни пронацистки и крайнодесни прояви. - Законът за авторското право в изкуството не трябва да служи като средство за затрудняване на разкриването на десни екстремистки дейности.“

Председателят на DJV припомня и друг подобен случай с журналиста Йоахим Шефер от Hessencam, който засне събитие на крайнодясната партия AfD ("Алтернатива за Германия"). Прокуратурата започна разследване срещу него през септември.

 

 

 

Свят