Подготвен законопроект променя Закона за електронните съобщения, за да бори дезинформацията

  • 12.02.2024
  • БНТ

Мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании предвижда подготвен от “Продължаваме промяната – Демократична България” законопроект за промени в Закона за електронните съобщения.

С него се въвеждат изрични компетенции на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и на министъра на електронното управление по определяне и привеждане в действие на политиката за ограничаване на системните рискове, свързани с незаконното съдържание и онлайн дезинформацията, посочват от формацията, цитирани от БНТ.

Законопроектът задължава, след решение на съда, доставчиците на обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги да спират достъпа до интернет страници, които предлагат съдържание в нарушение на закона и не предприемат мерки да отстранят нарушението.

Оперирането на много голяма онлайн платформа, която се използва от повече от 2 милиона български граждани, да получи статут на стратегическа за страната дейност по закона за ДАНС, предвиждат още промените.

Заложени са мерки за идентифициране на т.нар. "фабрики за тролове" и профили в социалните мрежи с фалшива идентичност. Въвежда се определение за "неавтентичният потребителски профил". Това е профил на потребител, който отговаря на едно от следните условия:

  • не отговаря на реално съществуващо физическо или юридическо лице, като за неавтентичен профил не се смятат пародийни профили или профили с артистични псевдоними

  • публикува съдържание в резултат на разпореждане на трето лице срещу заплащане или като част от трудово правооношение, с изключение на случаите на предоставяне на услуги за професионално управление на онлайн присъствие

  • регистриран е и/или се управлява чрез автоматизирани средства.

Предвидени са и мерки срещу монетизирането на фалшиви новини от анонимни сайтове чрез показване на търговски съобщения (реклами), разпространението на заблуждаващи реклами на нелекарствени продукти (хранителни добавки) чрез нерегламентирано използване на имената и лицата на известни личности, в т.ч. медицински лица, чрез рекламни мрежи, както и някои пропуснати ползи от местните доставчици на медийни услуги поради некоректни практики на глобалните платформи.

Заложени са и мерки срещу т.нар. клъстери в социалните мрежи, които нарушават Изборния кодекс по време на избори или предизборна кампания.

Социалните мрежи, попадащи в категорията “много големи онлайн платформи”, имат съществено влияние върху общественото мнение, като това подлежи на организирани злоупотреби чрез т.нар. “тролове”, особено в периоди на предизборна кампания, пише в мотивите на законопроекта.

Промените предвиждат, при спазване на ограниченията за прилагане на хармонизираното европейско право, в рамките на предизборна кампания, социалните мрежи, които представляват много големи онлайн платформи, използващи алгоритми за препоръчване на съдържание, да прилагат серия от технически мерки за ограничаване на фалшивите (“тролски”) профили, действащи координирано. Предвижда се и координаторът за цифровите услуги (КРС) да получава отчети за прилагането на мерките.

"Изборното законодателство е прерогатив на държавите членки, поради което допълнителните изисквания към много големите онлайн платформи не са в разрез с изискването за хармонизация, а защитата от координирано неавтентично поведение е най-важна именно за провеждането на честни избори" посочват авторите на законопроекта.

Допълват, че така предложената мярка за ограничаване на дезинформационните кампании не засяга свободата на изразяване, тъй като не е прицелена към самото съдържание на дезинформационните кампании, а към механизмите за тяхното провеждане.

"Със законопроекта не се създава задължение общо наблюдение на съдържание, за блокиране или ограничаване на разпространението на профили или на конкретно съдържание именно поради фундаменталната, конституционно гарантирана ценност - свободата на словото", пише още в мотивите на законопроекта. БНТ предлага и линк към текста на този законопроект.

Междувременно има наличен и друг проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, който е публикуван за предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни на специализирания Портал за обществени консултации на Министерския съвет. Датата на публикуването на този проект е 15.12.2023 г. и срокът за обществено обсъждане е изтекъл на 15.01.2024 г.

В лансирания сега от ПП-ДБ проект се отбелязва изрично: "С настоящия законопроект се допълва проекта на Министерския съвет в частта, която обхваща противодействието на системните рискове, свързани с незаконното съдържание и онлайн дезинформацията."

 

 

 

М. Л.