"Репортери без граници" алармират за безнаказаното унищожаване на палестинската журналистика

  • 12.02.2024
  • Репортери без граници
Момент от жестокото всекидневие в Газа. Снимка: RSF

Резултатите от четиримесечната война в Газа върху журналистиката са ужасяващи: палестински журналисти са убити, ранени и са възпрепятствани да работят, нямайки никаква възможност за безопасно убежище.

"Репортери без граници" (RSF) категорично осъжда унищожаването от израелската армия на журналистиката и на правото на информация в Газа и призовава държавите и международните организации да увеличат натиска върху Израел незабавно да прекрати тази касапница.

За 124 дни на конфликт най-малко 84 журналисти са били убити в Газа, включително най-малко 20 по време на журналистическата им работа или във връзка с нея, според данни на RSF.

Журналистите биват унищожавани, докато дните на тази безкрайна война минават, чрез непрекъснати израелски удари от север на юг на ивицата Газа. Журналистите, които са оцелели през тези четири месеца, преживяват ежедневен ад: в нечовешки условия те страдат от всякакъв вид недостиг, особено на оборудване, както и редовно спиране на медиите.

„За четири месеца на конфликт, палестинската журналистика беше унищожена от израелските въоръжени сили напълно безнаказано, със зашеметяващ брой на убитите журналисти от повече от 84, най-малко 20 при изпълнение на служебния си дълг. След подаване на две жалби до Международния наказателен съд и отправя многократни призиви към държави и международни организации, RSF отново настоява Съветът за сигурност на ООН незабавно да приложи Резолюция 2222 (2015) относно защитата на журналистите.“, пише в специално обръщение на Бюро на RSF за Близкия изток

Журналисти са в капан в Рафа

Журналистите в Газа нямат изход или място за безопасно убежище. Принудени да бягат на юг от анклава от 7 октомври насам, огромното мнозинство са намерили убежище в Рафа, където пропускателният пункт с Египет все още е затворен и където нахлуването в града може да доведе до нова кървава баня.

Рафа беше описан от Израел като "зона за сигурност" в началото на конфликта. Въпреки призивите на RSF границата на Рафа да бъде отворена, израелските власти продължават да пречат на журналистите от Газа да напуснат, като в същото време блокират достъпа до анклава за чуждестранни журналисти.

Според Синдиката на палестинските журналисти (PJS) около 50 местни и международни медии в Газа са били напълно или частично унищожени от израелската армия от 7 октомври насам, в допълнение към ужасяващия брой на жертвите. RSF подаде две жалби до Службата на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) на 31 октомври и 22 декември 2023 г. във връзка с убийствата на журналисти и унищожаването на медийни издания.

След убийствата на независимия оператор Мустафа Турая и журналиста от Ал Джазира Хамза Дахдух на 7 януари RSF получи решение от прокурора на МНС да включи престъпления срещу журналисти в своето разследване на ситуацията в Палестина. Два дни по-късно RSF призова Съвета за сигурност на ООН спешно да разгледа нарушенията на Израел на Резолюция 2222 за защита на журналистите.

Борбата на журналистите на терен

На този ужасяващ фон палестинските репортери в Газа показват невероятна смелост, като продължават да отразяват войната. Повечето са загубили близки. Принудени да се местят, те живеят на палатки, без електричество и много малко храна и вода. Ранените журналисти имат много ограничен достъп до медицинска помощ. В партньорство с Арабски репортери за разследваща журналистика (ARIJ), RSF предоставя безвъзмездни средства на журналисти от Газа от началото на войната, за да подпомогне репортерската им работа.

М. Л.

Свят