Журналисти кастрят законопроекта "за борба с дезинформацията"

  • 13.02.2024
  • Фейсбук

В колегията доминират негативните реакции спрямо предложения вчера от ПП-ДБ законопроект "за борба с дезинформацията". Предлагаме споделеното от две известни имена, които изразяват сходни оценки, макар да се смятат за изразители на различни обществени прослойки.

Ето мнението на Ивет Добромирова, което тя сподели на своя профил във Фейсбук:

Министерството на истината се произнесе.
Както каза един приятел, “няма по-тежка сатрапия от тази, въведена от либерали, докопали власт.”. Аз поспорих с него дали процесните са либерали.
Да се поставят под надзора на ДАНС всички сайтове, които имат повече от 2 млн. потребители месечно предлага този “велик” законопроект.
Този закон е дефакто и деюре специализиран съд за медии. Който ще работи на принципа, на който работеше специализираното “правосъдие” - покрай случая с Мартин Нотариуса вече и слепите, и глухите разбраха как.
Това е нечуван скандал, на който напълно сварената жаба под формата на умнокрасивитет, защото това е всъщност умнокрасивитетът - безропотната аморфна маса избиратели на тези убавци, мълчи.
Пичове, работата на ДАНС е да установи кой и как финансира тези сайтове и партии, които работят за Кремъл. И на държавата да реагира спрямо това, което е установила ДАНС. И затова изрични закони за цензура Ви не требват. И ако държавата работи нужда да се създава “народен съд” за всички медии няма никаква. Освен - за да се разправим с онези, които са ни неудобни.
Научно изследване за това кой е високоговорител на опорните точки на Москва и как те стигат оттам дотук по медийни канали има от 2017 г. Въпросът не е да се спре някой, защото разпространява пропаганда. Проправителствената пропаганда, която се лее от медиите, създадени от ЦРУ, например, макар и не вече финансирани от тях, е не по-малко опасна. Просто, защото всяка пропаганда е.
Нейсе. НА рАмо да си ги носите. Вие си ги избрахте. С Пеевски начело толкоз.
 

А ето какво написа на своя Фейсбук профил Петър Волгин:

Има някои наивни хора или по-скоро добре заплатени, които ни обясняват, че основната цел на ПП-ДБ била да модернизира и европеизира България, окончателно да я превърне в съвременна просперираща държава. Рядко можете да срещнете по-невярно твърдение. ПП-ДБ не желаят да модернизират България. Единственото, което искат, е окончателно да я потопят в тресавището на авторитарните практики и откровената диктатура. За да се убедите в правилността на това твърдение, е достатъчно да видите последния им законопроект, според който държавните органи ще могат за налагат ограничаване на достъпа до интернет страници или интернет адреси . Това е решителна стъпка към въвеждането на дивашка цензура в България. Такова нещо може да сътвори само някоя кръстоска на Йозеф Гьобелс и Андрей Жданов. А към въпросната кръстоска можем да добавим малко Урсула за осъвременяване. Изобщо чуете ли, че някой иска да се "бори с дезинформацията", можете да бъдете сигурни, че единственото, което този някой иска, е да забрани веднъж завинаги всички независими медии. Точно това искат ПП-ДБ. Да забранят всички, които не ги славословят. "Фьолкишер беобахтер" е идеалът на ПП-ДБ. Съкровеното им желание е всички български медии да заприличат на официалния орган на нацистката партия. Сигурно си мечтаят и Министерство на евроатлантическата пропаганда да направят, което да бъде оглавено от някоя Коза или Козел, без значение дали тя/той хвърчи или пълзи. Тези наистина ни теглят към дъното. И ако не се опълчим на диктаторските им мераци, ПП-ДБ и прислугата им ще загробят България.