Поправка в Закона за свободата на печата от 1881 г. вдига на протест френските журналисти

  • 18.02.2024
  • Монд/СБЖ
  • Монд

Журналистическите дружества на най-големите френски медии остро реагират на приемането от Парламента на Франция на поправка, целяща удължаване на давностния срок за клевета и публична обида, когато те са насочени към хора, избрани или кандидатстващи за изборни длъжности.

Чрез удължаване на този период от три месеца на една година, депутатите (както сенаторите, които преди това гласуваха за тази поправка) се стремят да си осигурят прекомерна защита на обичайното право, с цената на вредна атака срещу Закона за свободата на печата от 1881 г., информира Монд .

Това удължаване на давностния срок би позволило на всяко избрано лице или кандидат на избори да атакува журналисти в продължение на една година след публикуването или излъчването на работата им. Нормално е пресата да докладва за това, което произвежда, което вече е предвидено в закона от 1881 г. Но подобна разпоредба би представлявала допълнителна правна и финансова заплаха за редакционния персонал, за прекалено дълъг период, без да има съществено значение.

Внасянето на подобна поправка в закон за „засилване на сигурността на местните изборни служители“ също е плачевен символ. Това предполага, че работата на пресата е фактор за несигурност за избраните или желаещите да бъдат избрани. Напротив, свободната работа на журналистите, без какъвто и да било натиск, позволява и осигурява упражняването на политическите права от гражданите.

Настояваме съвместната комисия да отхвърли тази поправка, за да не представлява поредното ненужно и произволно посегателство върху свободата да се информираш и да бъдеш информиран, се подчертава в декларацията на френските журналситечески дружества..

Тя е подписана отт дружествата на журналистите и редакторите на: AFP, Arrêt sur images, Arte BFM-TV, Challenges, Elle, Franceinfo.fr, FranceTVinfo, France 24, националната редакция на France 3, La Tribune, LCI, Le Figaro, Le World, Le Parisien, Le Point, Les Echos, Libération, L'informé, M6, Marianne, Mediapart, NRJ, RFI, RMC, RTL, Télérama, TF1.

 

М. Л.

Свят