Бургас гостува в Димитровград с изложба

  • 19.02.2024
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

В изложбената зала на Исторически музей-Димитровград е представена експозицията „Бургазлийката през 30-те и 40-те години на ХХ век”, разкриваща духа на стария Бургас.

Снимки, картини, стари вестници, автентични документи, тоалети, модни аксесоари връщат посетителите в миналия век, когато Бургас става отворен, космополитен, град с европейски дух. Още тогава бургаските жени са необикновени –различни и свободомислещи. Виждаме от една страна бургазлийката като девойка, булка, съпруга и домакиня, а от друга страна - известната, ярката личност, покоряваща широкия свят, казват специалистите от Регионалния исторически музей в Бургас- най-големият музей в Югоизточна България.

През годините бургаските фотографи са запечатали много и различни образи – момичета в ученически униформи, девойки на плажа, на разходка в Морската градина и на Моста, семейства на кея и на улица „Богориди”, прочутата бургаска красавица Ваня Морска, булки в изискани рокли, с огромни букети от пъстри цветя. Експозицията разказва и за две прочути талантливи жени, родени в началото на ХХ век – Дора Попова – актриса и танцьорка, и художничката Александра Мечкуевска, наричана „българската Жорж Санд”.

Изложбата ще остане в димитровградския музей до 14 май.

Панорама