Как премина първият ден от обжалването на екстрадицията на Асанж и защо той не се яви в съда?

  • 20.02.2024
  • Ройтерс/Гардиън/СБЖ
Архивна снимка на Джулиан Асанж от едно от предишните съдебни заседания по неговото дело

Основателят на платформата "Уикилийкс" Джулиан Асанж не се е чувствал добре днес и затова не се е явил лично на заседанието на Върховния съд в Лондон на 20 февруари, съобщават британски медии.

На 20 и 21 февруари протича решаващо дело във Върховния съд на Обединеното кралство, на което се изслушват аргументите н защитата на Асанж в обжалването срещу предходно решение за екстрадицията му от Великобритания в САЩ. За това съобщава Ройтерс, като се позовава на негов адвокат.

В продължение на седем години - от 2012 до 2019 г. – 52-годишният Асанж бе доброволен затворник в посолството на Еквадор в британската столица, където поиска политическо убежище, за да не бъде екстрадиран в САЩ още преди 12 години. След смяна на властта в Еквадор, властите в тази страна промениха решението си за предоставяне на убежище и се съгласиха да предадат Асанж на блитанските власти. Така на 11 април 2019 г. Асанж бе нсила изведен от там от британската полиция и бе въдворен в суровите условия на затвора за повишена сигурност "Белмарш", въпреки че няма присъда по британските закони.

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж беше обвинен от САЩ заради разкриването на военни престъления на САЩ  в Ирак и Афганистан, разграсени през 2010 г. Заради това Доналд Тръмп, докато е бил американски президент, е поискал да му се представят варианти как да се справи с Асанж, казаха адвокатите му днес, по време на делото за обжалване на екстрадицията му от Великобритания за САЩ, информира още Ройтерс.

Американските прокурори искат да изправят 52-годишния Асанж на съд по 18 обвинения. Асанж, който публикува хиляди секретни военни и дипломатически документи, свързани с американските действия във войните в Афганистан и Ирак, може да бъде осъден на затвор до 175 години – „крайно непропорционално наказание“, ако бъде признат за виновен в САЩ, припомня и "Гардиан".

Адвокатите му искат пълно изслушване по обжалването. Ако двамата съдии по сегашното дело откажат разрешение, всички възможности в съдилищата на Обединеното кралство ще бъдат изчерпани, смятат коментатори и юристи. Като последна възможност за оспорване на екстрадицията в САЩ ще остане евентуална жалба пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Край сградата на съда в Лондон от 19 февруари се провеждат непрестанни протести на привърженици на Асанж с искания за освобождаването му, които продължиха и днес през целия ден, а се очаква да продължат и утре, информират британски медии.

На специалния сайт създаден от съпругта на Джулин Асанж – Стела Асанж, може да проследява в релано време, както ходът на съдебното дело, така и разгръщането на протестите в подкрепа на създателя на "Уикилийкс" във Великобритания и по цял свят.

Основателят на "тази разобличителна платформа получи разрешение да присъства лично на двудневното изслушване, но един от неговите адвокати – Едуард Фицджералд , съобщи днес, че Асанж не се чувства добре и затова ще може да участва само чрез онлайн връзка от затвора.

Фицджералд заяви пред съда, че ако Асандж бъде екстрадиран, има „реален риск той да претърпи явен отказ от правосъдие“. В писмени аргументи Фицджералд подчертава: „Това безпрецедентно съдебно преследване се стреми да криминализира прилагането на обикновените журналистически практики за получаване и публикуване на истинска класифицирана информация от най-очевиден и важен обществен интерес.“

Според адвоката Асанж и "Уикилийкс" „са отговорни за разкриването на престъпни действия в безпрецедентен мщабт страна на правителството на САЩ“, включително изтезания, предаване, извънсъдебни убийства и военни престъпления.

Едно от най-скандалните разкрития е нашумял видеозапис от 2007 г. как пилоти на американски хеликоптер разтрелват от въздуха 11 невъоръжени цивилни в Ирак, включително двама журналисти от Ройтерс.

Сред основанията да се оспорва ещстрадицията на Асандж в САЩ е и фактът, че това е в противоречие с договора за екстрадиция между Обединеното кралство и САЩ, който забранява таковадействие, когато то се прилага по политически причини.

„Забраната за екстрадиция заради политически престъпления, фиксирна в член 4 (от договора за екстрадиция - б. р.), има обосновно историческо и юридическо значение“, зявиа Фицджералд пред съда. „Това е една от най-фундаменталните защити, признати в международното право и правото на екстрадиция... Други западни държави и правителства стоят твърдо срещу исканията на САЩ за екстрадиция поради „политически престъпления“.

Марк Съмърс, другият адвокат на Асандж, повдигна въпроса за отдавна станалия известен и разгласен „извънреден план“ на САЩ за отвличане или убийство на основателя на "Уикилийкс", още докато той се е укривал в еквадорското посолство в Лондон между 2012 и 2019 г.

Съругата на Асанж Стела Асанж оприличи неговия случай с този на Алексей Навални, руският опозиционен активист, който почина в затвора в петък, докато излежаваше присъда от три десетилетия, пише още Ройтерс. "Той е политически затворник и животът му е в риск. Това, което се случи с Навални, може да се случи и с него", каза Стела Асанж пред репортери по време на многолюбнитя протест пред сградата на съда в Лондон. По време на митинга Стела Асанж за пореден път настоя за освобождаването на съпруга си.

През деня днес стана известно също, че  журналисти не са били допуснати в залата, в която се гледа делото. След сериозна проверка няколкото допуснати журналисти са били настанени в малка стая, където да гледат наживо излъчване на делото. Оказа се обаче, че там няма звук, а само видео, поради което за допуснатите журналисти е невъзможно да се информират пълноценно.

Както сайтът на СБЖ вече информира, единственият независим наблюдател, допуснат до изслушванията в съдебната зала, е представителка на "Репортери без граници", както съобщи самата организация. По думите на тази представителка организцията има богат опит в много страни по света, но никога не е ставала свидетел на подобно отношение и недемократичен проес

Сред организациите, подкрепящи Асандж, наред с "Репортери без граници", са също и PEN International, Международната и Европейската федерации на журналистите (чито колективен член е СБЖ), Amnesty International, Human Rights Watch и много други. През годините Съюзът на българските журналисти също участва във всички инициативи и в кампанията в защита на Асанж.

М. Л.

 

 

 

Свят