Радио „Свободна Европа“ е обявенано за „нежелана организация“ от Русия

  • 21.02.2024
  • RFE/RL
Сградата на RFE/RL в Прага. Снимка: RFE/RL

Радио „Свободна Европа/Радио „Свобода(RFE/RL)“ е обявено като „нежелана организация“, според регистър, поддържан от Министерството на правосъдието на Русия. Етикетът на практика забранява на RFE/RL да работи в Русия и излага на потенциално съдебно преследване репортери и журналисти, както и всеки, който сътрудничи или финансира на изданието.

За това информира на сайта на RFE/RL президентът на радиото Стивън Капус. Според него този ход показва, че Москва смята независимата информация за "екзистенциална заплаха".

Последната актуализация на регистъра показва, че RFE/RL е определено като „нежелана организация“, което по-високо ниво, тъй като преди това радиото беше определено като т.нар. „чуждестранен агент“.Според вписването в регистъра RFE/RL е 142-ата организация, определена като такова.

„Милиони руснаци разчитат на нас в продължение на десетилетия – включително рекордна аудитория през последните няколко дни след смъртта на Алексей Навални – и този опит да ни задушат само ще накара RFE/RL да работи по-усилено, за да осигури свободна и независима журналистика на руския народ“, каза президентът на RFE/RL Капус в изявление.

Повече от 30 журналисти и репортери на RFE/RL са посочени като „чуждестранни агенти“ в лично качество.

Законът за „нежеланите организации“, приет през 2015 г., е подкрепен от наредба за НПО, които получават финансиране от чуждестранни източници.

Списъкът на „нежеланите организации“ включва няколко изгонени и независими медии, включително телевизия „Дожд“ ТВ (ТВ „Дъж“д), „Медуза“, „Новая газета – Европа“, „iStories, „The Insider“, „Bellingcat“ и „Проект“.

RFE/RL е частна американска медийна корпорация с нестопанска цел, финансирана от Конгреса на САЩ чрез Агенцията за глобални медии на САЩ. RFE/RL работи на 27 езика в 23 държави -- главно за публика в страни, където медийната свобода е ограничена.

Радио „Свободна Европа“ е основано през 1949 г. в разгара на Студената война и излъчва от Мюнхен в продължение на десетилетия. По покана на тогавашния чешки президент Вацлав Хавел през 1995 г. радиостанцията се премества в Прага.

 

М. Л.

Свят