Португалските спортни журналисти скърбят за починалия председател на своята Асоциация

  • 22.02.2024
  • aipsmedia.com
Антонио Флоренсио (22.03.1942-17.02.2024)

Асоциацията на спортните журналисти в Португалия (CNID) е в траур, след вестта за смъртта на Антонио Флоренсио, президент на CNID между 2005 и 2017 г.

Антонио Флоренсио е починал на 17 февруари 2024 г., в дома си в Бусум, на 30 км от Амстердам (Нидерландия), където живя дълги години, пише aipsmedia.com. През 81-годишния си живот е бил кореспондент на "A Bola", "O Jogo", Rádio Renascença и др.

Разностранна личност, той правеше почти всичко в живота си със страст - от пеене до помощ при организирането на Европейското първенство по футбол перз 2004 г. Той беше много важен в екипа, който успя да накара УЕФА да даде форума преди 20 г. на Португалия. Той познаваше много добре коридорите на УЕФА и ФИФА и повечето от техните лидери. За родения в Лисабон Флоренсио, светът беше негов дом, припомня aipsmia.com..

Флоренсия беше приятел с големи имена във футбола. Йохан Кройф гостуваше в къщата му и журналистът направи с него няколко интервюта за A Bola.

Нямаше колега от международните сцени, който да не го познаваше, защото той говореше свободно шест езика – португалски, френски, английски, испански, италиански и нидерландски.

Като президент на CNID, той беше част от Националния спортен съвет, важен консултативен орган на правителството в областта на спорта. Флоренсио също така се бори смело за правата на членовете на CNID да имат достъп до игрите на Футболната лига, но не успя, в това, което продължава да бъде неразбираемо решение за португалския професионален футбол.

 

Свят