Кой от наследниците ще седне на трона на медийната империя „Бурда“?

  • 23.02.2024
  • newsroom.de
Якоб Бурда и Елизабет „Лиза“ Фуртвенглер

Само преди няколко години Якоб Бурда беше смятан за престолонаследник на германската издателска империя „Бурда“. Междувременно, както съобщава Маркус Виганд в своята колонка в браншовия медиен портал kress pro, картината се е променила изненадващо, пише newsroom.de. На преден план все повече и повече излиза Елизабет Фуртвенглер.

С грубата раздяла с главния изпълнителен директор Мартин Вайс, издателят Хуберт Бурда (84 г.) даде тон и в крайна сметка уволни дори наследника на своя дългогодишен главен изпълнителен директор и довереник Пол-Бернхард Кален, посочва newsroom.de.

Много по-важно за дългосрочното оцеляване на групата обаче е как се развиват интересите на децата на Хуберт Бурда. В крайна сметка Якоб Бурда (роден през 1990 г.) и Елизабет „Лиза“ Фуртвенглер (родена през 1992 г.) един ден сами ще определят съдбата на групата, която отчете продажби от около 2,92 милиарда евро през 2022 г. И двамата притежават 74,9% от акциите от 2017 г. насам и са в борда на директорите.

След изненадващата раздяла на Хуберт Бурда с Мария Фуртвенглер през 2022 г. е ясно, че актрисата няма да поеме водеща роля в компанията.

Доскорошният фаворит Якоб Бурда проявява интерес към дигиталните стартиращи фирми, описван е като симпатичен и сдържан и затова беше добре приет от компанията.

Лиза Фуртвенглер, от друга страна, гради музикална кариера, бори се за правата на жените и в интервю за "Шпигел" около 80-ия рожден ден на Хуберт Бурда не скри факта, че не познава някои от продуктите на собствената си компания. „От личен опит знам какво е непрекъснато да ви обсипват със съвети от медиите за диети и стандартно красиви тела. Нещо трябва и ще се промени“ - каза тя преди четири години.

Междувременно, според запознати с положението в медийната компния, картината се е променила изненадващо. Лиза Фуртвенглер присъства много повече в компанията от брат си и проявява голям интерес към бизнеса. И вече не е толкова резервирана за собствената си роля.

Миналата година, когато издаде нов сингъл под сценичното име Керфор, журналисти я заразпитваха дали е нетърпелива да се захване с решаване на задачи в компанията „Бурда“. „Да, и поемам отговорността си като наследник на тази компания определено сериозно – заяви Лиза. - Знам, че предстоят много неща. Издателство „Бурда“ винаги ще бъде част от мен. Трябва и искам да се изправя пред това.”

Мениджърите, които са я гледали с подозрение през последните години, сега вярват, че тя има по-оперативна роля. Чувството й за мисия, когато става въпрос за правата на жените и за политиката в областта на климата, не трябва да бъде пречка. Напротив, в миналото социалните стандарти бяха основно изискване за работата като издател, пише главният редактор на kress pro Маркус Виганд.

 

Свят