Доц. Светлана Божилова коментира дебата в "Панорама" за избора на регулатори

  • 24.02.2024
  • Фейсбук
  • Светлана Божилова
Доц. Светлана Божилова

Предлагаме коментара на медийния експерт доц. Светлана Божилова по повод разгорелия се в предаването "Панорама" по БНТ спор за регулаторите между депутатите Христо Иванов от ДБ и Гроздан Караджов от ИТН. Доц. Божилова е била член на НСРТ, предшественика на днешния медиен регулатор СЕМ.

Ето какво написа на своя профил във Фейсбук доц. Богилова:

Гледах в "Панорама" дебата между депутатите Христо Иванов и Гроздан Караджов за регулаторите. Гроздан Караджов каза едно вярно нещо:

1.Независимите регулатори трябва да са на първо място независими от играчите на пазара. Това е ясно дефинирано във всички препоръки на Съвета на Европа, подписани от България.

2. Политическата независимост ( за която от липсата на нормална КУЛТУРА на диалог не станаха ясни позициите) изисква ясна процедура и критерии за избор, номинации от гражданския сектор в съответната област и политическите партии в Парламента. Създава се списък на предложените кандидати и публично изслушване и обсъждане.

Във всички европрепоръки на Европейската комисия и Съвета на Европа се поставя изискване за квалифицирано мнозинство при гласуване, за да се търсят личности, равноотдалечени от политическите партии. Има изисквания това да не са депутати, министри, ръководители на държавни институции и т.н.

Голямата грешка е, че след предложената от ПП/ДБ демократична процедура, се пристъпва към обсъждане и гласуване в "не - коалицията" 50/50 като при избор на органи на изпълнителната власт. И се говори за политическа ОТГОВОРНОСТ на управляващите.

Смисълът на квалифицираните мнозинства е да се гласуват кандидатите от всички депутати и да се изберат онези, получили най-много гласове. За съжаление досегашната практика е крайно порочна, но и с такъв финал на избор, предложен в Меморандума, ще остане всичко в ръцете на управляващите, а философията за независими регулатори е съвсем друга.

И накрая ще се получи подобрен вариант от избора на членове на Конституционния съд. Ами ако регулаторите утре се избират от ново управляващо мнозинство, а ПП/ДБ са опозиция, дали ще подкрепят такава теза!? И защо нито един депутат не предлага такава процедура за избор от Президента, има такива регулатори. Политическото късогледство винаги води до недопустими резултати като избора на Десислава Атанасова.
 

България