Подвеждаща информация за събитие на СБЖ в първите новинарски емисии по БНР днес

  • 24.02.2024
  • СБЖ
Митингът на СБЖ в подкрепа на плестинските журналисти ще се състои на 25 февруари, неделя, от 15.30 ч., край пилоните до НДК

СБЖ прави специално уточнение за слушатели на БНР, които може да са били подведени от невярна информация за предстоящо събитие на Съюза, излъчена в първите новинарски емисии днес по националното радио.

В няколко такива сутрешни емисии по програма "Хоризонт" на БНР е било съобщавано, че днес, на 24 февруари, предстои някакво палестинско шествие. След уточняваща комуникация от страна на СБЖ с нюзрума на програма "Хоризонт", от там бе отговорено, че е допусната тяхна грешка. Няма такова събитие днес.

Отново уточняваме за всекиго, който може да е бил подведен. СБЖ организира утре, в неделя, на 25 февруари, от 15.30 часа, край пилоните до НДК митинг в подкрепа на палестинските журналисти. С това събитие СБЖ откликва на обявения от Международната федерация на журналистите (чийто колективен член е СБЖ) на 26 февруари Световен ден в подкрепа на палестинските журналисти.

Припомняме и вече публикуваното съобщение на сайта на СБЖ, че председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова бе поканена в петъчния следобед на 23 февруари в Дирекция „Сигурност” на Столична община по повод внесено по надлежния ред уведомление от СБЖ за подготвяни митинг и шествие в София на 25 февруари, неделя, в подкрепа на палестинските журналисти.

В Дирекция „Сигурност” на Столична община Снежана Тодорова е била предупредена, че от съображения за сигурност се разрешава само провеждането на „статично събитие” – тоест на митинг, но не и на шествие. Ако участници в събитието все пак се опитат да продължат с шествие, органите на реда ще се намесят и ще прекратят цялата проява. СБЖ е длъжен да се съобрази с това решение, макар да го смята за несправедливо.

СБЖ уведомява всички колеги и граждани, решили да се присъединят към проявата, че тя ще представлява само митинг, който ще започне и ще се проведе, както беше обявено, на 25 февруари от 15.30 ч. край пилоните до НДК.

 

България