В Испания оправдаха журналист, съден от кубински емигрант за статия в подкрепа на Куба

  • 24.02.2024
  • cubainformacion.tv
  • Къдринка Къдринова
Испанският журналист Хосе Мансанеда дава интервю преди делото на 15 февруари. Снимка: cubainformacion.tv

С оправдателна присъда за испанския журналист Хосе Мансанеда завърши съдебно дело, водено в Мадрид срещу него, срещу медията му и срещу негова НПО от кубинския дисидент и емигрант Хавиер Ларондо.

Първото и единствено заседание по делото бе проведено на 15 февруари т. г. в мадридския наказателен съд 31, а оправдателната за журналиста Хосе Мансанеда присъда бе издадена и огласена на 20 февруари.  

Хосе Мансанеда е гостувал и в България през 2010 г., като участник в състояла се тогава в София Европейска среща на организациите за солидарност с Куба, чийто домакин бе Асоциацията за приятелство „България-Куба”.

Именно на софийската среща преди 14 години  Хосе представи и своята току-що създадена по онова време онлйан медия „Cubainformación”, включваща и текстови, и телевизионен формат. Журналистът я лансира в интернет-пространството като източник на пряка и достоверна информация за Куба, в противовес на доминиращото в големите световни медии пристрастно и често манипулирано поднасяне на тази тематика.

Медията се роди и разгърна дейността си като издание на Асоциацията „Euskadi Cuba” („Страна на баските-Куба”) – неправителствената организация, чийто активист е Мансанеда.

Сегашното съдебно дело, което преди броени дни завърши благоприятно за журналиста, медията му и неговата НПО, бе заведено от кубинския дисидент и емигрант Хавиер Ларондо, ръководител на антикастристката организация „Prisoners Defenders” („Защитници на затворници”).

Повод за иска на Ларондо срещу Мансанеда, „Cubainformación” и „Euskadi Cuba” бе статия на журналиста, публикувана на сайта „Cubainformación” на 5 октомври 2020 г. под заглавието „Създаването на здравна криза в Куба е цел на войната срещу нейното медицинско сътрудничество“.

В публикацията се разглежда критично масираната кампания за очерняне на работата на хиляди кубински лекари, които по държавни договори за „медицинско сътрудничество” работят из различни страни по света. Точно в онзи момент, в разгара на пандемията от „Ковид-19”, именно тези всеотдайни мисии на кубински медици оказват изключителна и решаваща помощ в много държави по света, включително европейски, като Италия и Андора.

Същевременно с това на самата Куба, покрай въведеното от американския президент Доналд Тръмп допълнително ожесточаване на санкциите, се отказва вноса на жизненоважни медикаменти и медицинска техника, включително на кислородни бутилки, което е фатално в условията на Ковид-пандемията.

В този контекст е публикувана и въпросната статия на Хосе Мансанеда, в която той критикува ролята на кубинската антикастристка емиграция за целенасочено създаване на здравна криза в Куба, като част от водената икономическа и хуманитарна война срещу острова.

В текста е визиран и Ларондо с оглед дейността му начело на „Prisoners Defenders” и цялостната му политическа траектория. Мансанеда го описва като „член на едно от семействата на кубинската буржоазия, закриляна от диктатурата на Фулхенсио Батиста“ и като „военнопрестъпник“, който „трябва да бъде третиран като такъв“.

Още след публикуването на статията следват бурни реакции от Ларондо и авторът Мансанеда няколко дни по-късно изтрива от нея оспорвания пасаж, като разпространява и до други препечатали я медии писмо с молба също да направят такива корекции.

Въпреки това Ларондо завежда дело срещу Мансанеда, „Cubainformación” и „Euskadi Cuba” за клевета, обида и език на омразата. В иска си настоява за 6 години затвор и глоба от 8400 евро лично за журналиста плюс 50 000 евро глоба за медията. Отделно иска още 100 000 евро глоба за НПО „Euskadi Cuba”.

През есента на 2023 г., когато се разбра за иска, Хосе Мансанеда бе в Брюксел, където на форум в Европарламента за свободата на словото и на пресата съобщи за заведеното дело и го определи като типично дело-бухалка, от типа SLAPP – метода чрез съдебни искове с непосилни суми и запорирания на сметки да се съсипват и принуждават да замълчат нежелани медии и журналисти.

Както е ясно, медия като „Cubainformación”, изразяваща позициите на обществена организация без големи икономически възможности, наистина лесно може да бъде ликвидирана от подобно дело, ако то постигне своите цели.

Непосредствено преди на 15 февруари да започне първото заседание по делото на Ларондо срещу Мансанеда, пред сградата на съда в Мадрид се събра демонстрация в подкрепа на журналиста. В нея участваха и известният испански актьор Уили Толедо, писателката Белен Гопеги, представители на журналистически съюзи, както и активисти на различни организации за приятелство с Куба. Имаше много репортери, дошли да отразяват делото – включително от испанската информационна агенция EFE и от кубинската „Пренса Латина”.

Защитата на Мансанеда бе поета от известния и утвърден в подобни дела адвокат Ендика Сулуета, баск по националност. По време на изслушването на страните в съдебната зала той отстоя тезата си, че статията на Мансанеда не отговаря на отправените ѝ обвинения, а спорното определение за „военнопрестъпник” спрямо ищеца е само журналистическа хипербола, използвана в контекста на отстояваната от автора позиция, напълно вписваща се в базисното му право на свобода на мнението и на словото. Освен това въпросният абзац от публикацията е отстранен отдавна, още скоро след появата ѝ.

Сулуета също така обърна внимание на парадокса, че ищецът се представя за защитник на човешките права и оглавява организация, която според думите му се бори за освобождаване на политическите затворници в Куба, а същевременно иска да вкара в затвора испански журналист, защото е изразил свободно мнението си. Адвокатът на Мансанеда настоя искът да бъде отхвърлен и Ларондо да бъде осъден не само да заплати разходите по делото, но и глоба, защото е занимавал съда с необосновани обвинения.

На свой ред Ларондо и неговия адвокат продължиха да отстояват своя иск и да претендират, че ищецът бил понесъл морални и материални загуби от злепоставянето му в статията на Мансанеда. Но на въпрос на Сулуета какви точно са размерите на материалните загуби, Ларондо отговори: „Не съм упълномощен да казвам това”.

Интересното в това дело е, че дори държавният прокурор по него заявява на изслушването, че не вижда никакво престъпление в действията и в написаното от Мансанеда, поради което не смята, че трябва да има наказателна присъда срещу журналиста.

След изслушването на страните на 15 февруари съдът обяви, че ще вземе предвид всичко изнесено и ще оповести решението си допълнително.

Оповестяването стана на 20 февруари. Хосе Мансанеда, „Cubainformación” и „Euskadi Cuba” бяха оправдани напълно. А Хавиер Ларондо бе осъден частично да покрие разходите с мотива, че е издигнал „неразумно” обвинение, опитвайки се да осъди за клевета и обида юридическо лице („Cubainformación” и „Euskadi Cuba”), което по закон е недопустимо.

В аргументите за оправдаването на Мансанеда съдът отбелязва, че във визираната статия журналистът използва думи като „война” и „военнопрестъпник” в метафоричен смисъл. А посланията на статията, съдържащи критики и обвинения, напълно се вместват „в границите на упражняването на свободата на изразяване, за разлика от чисто обидната или унизителна алтернативна мотивация“.

В съдебното решение се отхвърля и обвинението за език на омразата с аргумента, че „дори и в най-натрапчивите интерпретации не може да се приеме за рационално, че обвиняемият е отправял такива думи към ищеца, защото не е третирал неговата принадлежност към определено малцинство, уязвима група или група в неравностойно положение“.

Може да се добави, че Хосе Мансанеда, „Cubainformación” и „Euskadi Cuba” още при насрочването на делото се обърнаха с апел за солидарност към всички организации и асоциации за приятелство с Куба по света, като получиха светкавичен отклик, включително и чрез финансови дарения, за да могат да покрият разходите по делото. След благоприятния за обвинените завършек те изразиха в своя публикация в „Cubainformación” огромната си благодарност към всички, които са ги подкрепили в това изпитание.

 

 

Представяме ви