Евродепутатът Иво Христов призова ЕК и ЕП да подкрепят Джулиан Асанж

  • 27.02.2024
  • Фейсбук
Евродепутатът Иво Христов по време на изказването си

"Ако скърбим за Навални, но мълчим за Асанж, подравяме моралната достоверност на Европа," заяви евродепутатът Иво Христов в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург в свое изказване на 26 февруари.

„Трагичната смърт на Алексей Навални в един затвор отвъд полярния кръг предизвика оправдано възмущение в Европа. Междувременно в затвора „Белмарш“, в Лондон, на два часа път от Брюксел, един друг затворник – Джулиан Асанж – пета година е лишен от свободата си и 14 години е преследван при пълното безразличие на европейските институции.“

Това заяви в свое изказване в пленарна зала на Европейския парламент в Страсбург Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D). Видеото с изказването му е достъпно във Фейсбук.

„Грехът на покойния Навални беше критиката му към Кремъл, а този на Асанж – че отстоява свободата на информацията в нашия задушен от пропаганда и морално самодоволство свят, който все още наричаме демократичен“, каза още българският евродепутат.

По думите му, всеки гражданин, готов да плати цената на една демократична кауза, е достоен за нашата подкрепа.

„Ако скърбим за Навални, но мълчим за Асанж, сами подравяме моралната достоверност на Европа.Призовавам Комисията и Парламента да заявят подкрепата си за Джулиан Асанж, както го правят много европейски граждани, и то преди да е станало твърде късно.“