С два гласа „За“ и два гласа „Против“ СЕМ не прие отчета на БНТ

  • 06.03.2024
  • СБЖ
  • Майя Любомирска

С два гласа „За“ и два гласа „Против“ Съветът за електронни медии (СЕМ) не прие отчета на генералния директор на Българската национална телевизия(БНТ) Емил Кошлуков за времето от юли до декември 2023 г.

Като първа точка от днешното заседание на медийния регулатор „За“ приемането на отчета на БНТ гласуваха председателят на СЕМ Соня Момчилова и членът на регулатора Галина Георгиева. „Против“ гласуваха Симона Велева и Габриела Наплатанова. От заседанието, което по традиция беше излъчвано в платформата ZOOM и можеше да бъде наблюдавано от всеки заинтересован, отсъстваше членът на надзорниците Пролет Велкова.

В мотивите си да гласува „Против“ Симона Велева изтъкна обстоятелството, че мандатът на Кошлуков отдавна е изтекъл. В същото време СЕМ не успя да избере нов генерален директор на обществената телевизия, а съдебните процедури не позволяват да се обяви и проведе нов конкурс На практика в мотивите на гласувалите „Против“ липсваха каквито и да аргументи по отношение на дейността на БНТ, програма и финансови параметри. Дори Симона Велева подчерта, че в БНТ е свършена много работа, но изтеклият мандат е големият въпрос за нея.

Габриела Наплатанова определи отрицателното си гласуване като „мотивиращо“, за да се разгърнат „плановете за дигитално осъвременяване“.

В представянето на отчета си генералният директор на БНТ Емил Кошлуков акцентира върху разширяване на предаванията с образователна цел, както и детско-юношескикте предавания. За пример той посочи съвременното детско и младежко съдържание в предаването „Това го знам“, като не забрави да каже и ,че от края на този или от началото на следващия месец ще пусне ново предаване – викторина за ученици.

По време на дискусията между Кошлуков и медийните надзорници стана ясно, че на голям зрителски интерес продължава да се радва сериалът „Вина“. Както и че вече е осигурено финансиране за продължение на най-успешния български сериал „Под прикритие“, и е реализирана сделката с НВО за продажбата на четири сериала от него.

Не на последно място Емил Кошлуков подчерта финансовата стабилност на БНТ.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова обърна внимание на прецедента по време на местните избори, когато БНТ за пръв път „си позволи да съобщи предполагаеми резултати преди да изтече законовият срок за това", като по този начин се включи в някакво своеобразно състезание с търговските медии. Не ви съветвам да влизате в такива състезания с търговските меди, защото сте предизвестеният губещ, каза още тя.

Момчилова припомни, че по време на един дебат в СЕМ представител на БНТ е казал, че ако търговските телевизии са бързи влакове, БНТ да бъде пътническият влак. Според Соня Момчилова обществената телевизия трябва да бъде „царският вагон, теглен от парен локомотив“. „Тя трябва да бъде онази тежка, бутикова форма на пренос на информацията. Да провери няколко пъти фактите, преди да избърза“. И още Соня Момчилова посъветва БНТ да използва чист и правилен български език.

За втори пореден път отчетът на БНТ не е приет от СЕМ, като това стана и за отчета за времето от януари до юли 2023 г. Липсата на решение на СЕМ не предвижда никакви последствия за БНТ.

България