Навръх Осми март МФЖ зове за солидарност с жените журналистки в Газа, дали вече 13 жертви

  • 08.03.2024
  • ifj.org

Международната федерация на журналистите (МФЖ) апелира към своите организации членки в Международния ден на жената 8 март да отдадат почит на смелостта на жените журналистки в Газа и на изключителната им работа в отразяването на войната при крайно тежки обстоятелства.

От началото на войната в Газа на 7 октомври м. г. многобройни журналисти и медийни работници там са били нарочно атакувани от израелските удари, а над 100 репортери са убити. Жените журналистки в Газа плащат особено висока цена, защото освен посветени на професията, те са и майки. В Международния ден на жената Осми март Съветът по въпросите на пола на Международната федерация на журналистите (МФЖ) и всички членове на МФЖ отдават почит на смелостта на жените журналистки в Газа и изискват безопасност и край на жестокостите от войната, включително на всяка форма на насилие срещу жени.

Тъй като инвазията на Израел изтласка цивилни на юг от град Газа, журналисти и медийни работници продължават да документират ситуацията, като едновременно отразяват и ужасяващи сцени, и живеят във военни условия,рискувайки живота си и опитвайки се да оцелеят., сочи сайтът на МФЖ

Хуманитарната ситуация стана катастрофална и рискът от глад е най-голям. Когато войната започна, израелското правителство блокира достъпа на цивилни до анклава и журналистите от Газа се оказаха единствените свидетели, информращи света за трагедията и продължаващите зверства.

Израелската забрана не само пречи на международните медии да влизат в Газа, за да вършат работата си, оказвайки така допълнителен натиск върху местните журналисти, но също така лишава обществото от правото му на свобода на изразяване.

Тринадесет жени журналистки вече са загубили живота си в Газа, според данни на МФЖ. Други са изложени на ежедневната липса на сигурност и безопасност. Разселени, живеещи в приюти със семействата си, те се борят да осигурят безопасност и защита на децата си, страхувайки се за живота си.

Организацията "ООН Жени" обръща внимание на огромня брой домакинства, в които овдовялата жена носи единствената отговорност да храни, защитава и осигурява семейството си, тъй като мъжете са иизбивани в целия анклав.

Животът в палатки увеличи случаите на изнасилване и тормоз поради липсата на сигурност и уединение на приютите за жени. Липсата на лично пространство, лошите здравословни и санитарни условия, включително липсата на дамски превръзки, се превърнаха в ежедневни предизвикателства за жените журналистки. Трябва да се направи повече, за да се гарантира тяхната безопасност в Газа и да се отговори на продължаващия недостиг на храна, електричество, топли дрехи, оборудване за пресата и специфичните нужди на жените.

На Осми март Съветът по въпросите на пола на МФЖ и членовете на МФЖ отдават почит на смелостта на жените журналистки в Газа, възхваляват ги за изключителната им работа в отразяването на войната при такива обстоятелства и призовават Израел да установи примирие в Газа.

Съветът по въпросите на пола на МФЖ и членовете на МФЖ призовават Международния наказателен съд (ICC) да даде приоритет на разследването на случая на известната палестинска журналистка Ширин Абу Акле, както и на други палестински журналисти, убити от израелската армия. Много от тях бяха жени журналистки. Те не трябва да бъдат забравени и виновните трябва да бъдат изправени пред съда.

Апел за подпомагане на журналистите от Газа отправя и Рания Хаят, отговорничка по комуникациите на Палестинския синдикат на журналистите (PJS). Тя казва: „Сърцата ни са разбити за нашите колеги в Газа. Те не са просто наши колеги, те са наши приятели и ние сме в ежедневен контакт с тях. Опитваме се да ги подкрепяме, доколкото можем, но това е наистина мъчително“.

 

 
Акценти и позиции