Среща в ООН в Женева настоя за спиране на убийствата на журналисти в Газа

  • 30.03.2024
  • ifj.org
По време на събитието в Съвета на ООН по правата на човека в Женева. Снимка: ifj.org

Международната федерация на журналистите (МФЖ) заедно със своя филиал – Палестинският журналистически синдикат (PJS), и с Лигата на арабските държави, организираха събитие в Съвета на ООН по правата на човека в Женева, Швейцария, на 25 март, за да призоват за защита на палестински журналисти.

"Журналистите плащат кървава цена, за да информират за конфликта в Газа", каза палестинският журналист Уаел Ал-Дахдух, работещ за телевизия "Ал Джазира", пред международни представители в Женева, Швейцария, по време на събитието, състояло се на 25 март т. г. За това съобщава сайтът на МФЖ.

„Жена ми, няколко мои деца, един от внуците ми и други мои роднини бяха убити при умишлени атаки“, каза в онлйн връзка ветеранът журналист, който бе и шеф на бюрото на "Ал Джазира" в Газа, като се мъчеше да сдържа емоциите си.

„Ние, журналистите, не сме страна в този конфликт. Ние сме само свидетели на случващото се около нас и съобщаваме за събития, опитвайки се да информираме милионите хора, които имат право да знаят какво се случва," посочи Ал-Дахдух, който говореше по видеоканал от Катар, където се лекува, след като и сам беше ранен при израелски удар в Газа. Той обясни, че възстановяването му след получените наранявания в едната ръка и в кръста ще отнеме поне година.

Над 100 дипломатически представители се събраха в заседателната зала XXVII в мисията на ООН в Женев, за да чуят как палестински журналисти и техните поддръжници описват касапницата в Газа.

Срещата, организирана от МФЖ, PJS и Лигата на арабските държави, привлече представители на ЕС, Белгия, Гърция, Италия, Ирак, Ирландия, Йордания, Финландия, Норвегия, Португалия, Австралия, както и на други държави. Общо 70 мисии в женевската централа на ООН изпратиха свои представители на събитието.

Председателят на PJS Насър Абу Бакр каза на срещата, че няма да се успокои, докато убийците на журналистите от Газа не бъдат изправени пред правосъдието. „Ако съберете всички журналисти, убити от октомври насам – без да броите тези, които са били сериозно ранени, ще откриете, че почти десет процента от общо 1200-те медийни работници в Газа са били взети на прицел и ликвидирани. Това е може би най-големият брой журналисти, убити в която и да е война след Виетнам. Готови сме да предоставим нашите доказателства на всеки съд по света и сме уверени, че можем да докажем как са били взимани на прицел,“ заяви Абу Бакр.

Специалният докладчик на ООН за окупираните палестински територии – професор Франческа Албанезе, изтъкна, че е шокирана, но не и изненадана от нарастващия брой на жертвите сред журналистите в Газа. „Над 100 журналисти бяха убити, много повече бяха ранени, а тъканта на живота в Газа беше унищожена“, посочи тя и призова всяка смърт да бъде разследвана. „Убийството на журналисти е военно престъпление, което подкопава най-основните човешки права. Справедливостта започва с прекратяването на несправедливостта“, каза Албанезе.

Журналистът от Газа и обучител по безопасност на МФЖ Сами Абу Салем докосна участниците в срещата до ежедневния живот на журналистите в Рафа. Говорейки чрез видеовръзка оттм, той направи обиколка на палатковото селище, в което живеят той и колегите му. Видя се, как генератори и стоки от първа необходимост с докарвани с магарешка каруца.

„Има липса на храна, липса на вода, а бензинът струва 30 долара за литър“, каза той. И показа на пред камерата за събралите се на срещата в Женева участници „фалшивата“ бронена жилетка, пълна с пяна, която носи, за да прави своите репортажи за палестинската телевизия. Поясни, че Израел възпрепятства доставката на истинско защитно оборудване в анклава.

Закривайки срещата, адвокатът Татаня Ийтуел от "Doughty Street Chambers" в Лондон каза: „Израел трябва да въведе ангажиращи правила, с които ясно да инструктира своите сили, че взимането на прицел на журналисти е неприемливо и ще бъде разследвано. Трябва и  да се ангажира с бързо, независимо и прозрачно разследване за умишленото убийство на журналисти“.

Тя също така призова другите държави да продължат натиска върху Коалицията за свобода на медиите, Международния наказателен съд и самия Израел, за да бъде гарантирано, че повече журналисти няма да загубят живота си в тази война.

Почетният председател на МФЖ Джим Бумела, който председателства срещата, каза: „Нивото на интерес към днешната среща показва, че международната общност се събужда за това, което се случва в Газа. Обещаваме да продължим да работим с PJS за облекчаване на страданията на журналистите в Газа и настояваме за намесата на международната общност за защита на медийните работници в Газа."


 

Свят