В Армения блокираха излъчването на предаванията на Владимир Соловьов

  • 30.03.2024
  • ТАСС
  • Розалина Евдокимова
Владимир Соловьов. Снимка интернет

В Армения блокираха авторските предавания на Владимир Соловьов „Вечер с Владимир Соловьв“ и „Неделна вечер с Владимир Соловьов“ , които се излъчват от мултиплекса на тв канала „РТР-Планета“. За това съобщи зам.-министърът на високотехнологичната промишленост на Армения Авет Погосян във фейсбук (мрежата е част от Meta, забранена e и e призната за екстремистка в Русия, изрично посочва в съобщението си за това руската информационна агенция ТАСС).

„На основание чл. 5 и 6 от споразумението „За сътрудничество в областта на масовите телекомуникации между правителствата на Република Армения и РФ“ на базата данни за постоянни нарушения, наблюдавани в региона, ЗАО „Арменска мрежа за теле- и радиоизлъчване“ блокира излъчването на авторските предавания „Вечер с Владимир Соловьов“ и „Неделна вечер с Владимир Соловьов“ на обществения мултиплекс на тв канала „РТР- Планета“ на територията на Република Армения“ – е написал в мрежата Погосян, цитиран от tass.ru/ 20390041.

По-рано премиерът на Армения Никол Пашинян заяви, че руските тв канали, излъчващи в страната, нарушават отделни точки от споразумението и по този повод Ереван е провел консултации с Москва за разрешаването на проблема.

През есента на 2023 г. властите в страната предявиха претенции относно едно от предаванията на руския Първи канал, което по време на излъчване „е употребило обидни и неприемливи изказвания по адрес на високопоставени и официални лица в Република Армения“. По този повод в арменското външно министерство е бил извикан руския посланик Сергей Копиркин.

Чрез обществения мултиплекс в Армения се излъчват руските тв канали Първи канал, „Култура“ и „РТР-Планета“. Също така и междудържавния тв канал „Мир“, чийто централен офис се намира в Москва.   

 

Свят