„Звуците на нощта“ или как Румен Стоичков разказа историята на „Нощен Хоризонт“

  • 30.03.2024
  • СБЖ/БНР

Румен Стоичков, дългогодишен водещ на предаването "Нощен Хоризонт", което наскоро отпразнува 40-годишнина си в ефира на Българското национално радио, гостува в "Нашият ден" за разговор за книга си "Звуците на нощта". В нея той обединява своя опит и емоции от дългогодишната си работа зад микрофона на предаването "Нощен Хоризонт". 

За пръв път Румен Стоичков разаказа за бъдещата си книга „Звуците на нощта“ пред сайта на СБЖ преди една година.

"Звуците на нощта" не е просто книга, а своеобразна история на предаването. Стоичков, чийто глас е станал символ за мнозина през вечерите в ефира, споделя част от вътрешния си свят и отношенията си с музиката и гостите в студиото, припомня БНР.

Преди да влезе в света на радиото, Румен Стоичков преминава пътя на стажант в различни програми на БНР.  Той споделя, че едно от най-ценните неща, които е научил, е значимостта на екипната работа и взаимоотношенията с околните.

"Звуците на нощта" не е само за моментите зад микрофона, но и за цялото пътуване на Стоичков в тази нелека професия. Той споменава как е започнал с участие в предаването "12+3", където екипът е бил ключов за успеха и слушаемостта на програмата.

Една от ключовите открития за Стоичков е близостта на българската музика до сърцата на слушателите.  По време на разговорите в предаването, Румен Стоичков предпочита да се наслади на автентичната атмосфера, която създава с музика, близка до темата и настроението на разговора.

Книгата  "Звуците на нощта" разкрива вътрешни моменти и размисли на водещия, но и показва връзката между радиото, музиката и хората, които  го слушат. Водещият успява да превърне своето предаване в нещо повече  – той създава пространство за размисъл, общуване и споделяне на емоции

М.Л.

 

България