Актьорът Валери Йорданов напуска Народния театър омерзен

  • 30.03.2024
  • offnews.bg/СБЖ
Валери Йорданов.

Актьорът Валери Йорданов вече не е част от трупата на Народния театър, напуснал е сам, се разбира от негов пост във Фейсбук. 

"Току-що напуснах и се спасих от бъдещето на тази обилно парфюмирана смрад. Политическа, духовна и недотам-образована реалност. Току-що напуснах и се спасих и от "Съюза на Христо Мутаф…", пардон – на "Българските артисти", написа той в мрежата, цитиран от offnews.bg и други медии.

Причините за напускането си актьорът обяснява с "умишлена дискриминация и изгонване на най-ценните и търсени режисьори и спектакли".

Йорданов говори и за загуби от 1,35 млн. лв., което според него е прецедент в историята на театъра.

Актьорът, който оглави протеста срещу уволнението на Александър Морфов и започна подписка за оставката на директора Васил Василев, твърди, че предстои да съди Народния театър, без да уточнява за какво.

Йорданов участва в някои от знаковите спектакли на Народния театър – "Хъшове", "Опит за летене", "Караконджул", "Големанов" и "Народът на Вазов". Носител е на няколко награди "Аскеер" и "Икар".

Както вече информира сайтът на СБЖ, Валери Йорданов е част от трупата на "Театро отсам канала" и участваше в изключителната премиера на нова постановка на Александър Морфов "И все пак Животът е прекрасен".

М.Л.

Панорама