Радио "Свободна Азия" затвори бюрото си в Хонконг заради нов закон за сигурността

  • 30.03.2024
  • АП/БТА
Камери за наблюдение на пристанището на Хонконг. Снимка: БТА

Председателят на финансираното от САЩ Радио "Свободна Азия" (РСА) заяви, че бюрото на медията в Хонконг е било затворено заради опасения за безопасността, породени от нов закон за сигурността, който е задълбочил притесненията за медийните свободи в града, предаде Асошиейтед прес (АП).

Председателят на РСА Бай Фан каза вчера, че медията вече няма да поддържа служители на пълно работно време в Хонконг, въпреки че ще запази официалната си медийна регистрация.

"Действията на властите на Хонконг, включително употребата на термина "чуждестранна сила" за РСА, повдигат сериозни въпроси относно способността ни да работим в условия на безопасност на фона на приемането на "Член 23", заяви Фан, цитиран от АП .

Мнозина наблюдатели смятат, че ходът на РСА е отражение на ограничаващото се пространство за свободната преса в града след приемането на Наредбата за гарантиране на националната сигурност, която е известна и като "Член 23", отбелязва АП.

Хонконг някога бе смятан за крепост на медийната свобода в Азия, но драстично се промени, откакто през 2020 г. Пекин наложи подобен закон за сигурността след антиправителствените протести от 2019 година.

След въвеждането на закона през 2020 г. две местни новинарски издания, известни с критичното си отношение към правителството, бяха принудени да прекратят дейността си след ареста на висшето им ръководство.

Новият закон за вътрешна сигурност, който беше приет миналата седмица по ускорена законодателна процедура, разшири правомощията на правителството да се справя с предизвикателствата срещу неговото управление.

Той е насочен, наред с другото, срещу шпионажа, разкриването на държавни тайни и "заговорниченето с външни сили" за извършване на незаконни действия. За някои престъпления, като държавна измяна и метеж, се предвижда максимално наказание доживотен затвор.

Законодателството породи опасения сред мнозина журналисти, че е възможно по-нататъшно ограничаване на свободата на медиите, отбелязва АП, цитирана от БТА. Те се опасяват, че широкообхватният закон може да криминализира ежедневната им работа.

М.Л.

 

Свят