Телевизия "Романи Як" показва живота през очите на ромите

  • 31.03.2024
  • БНР
Христо Николов и Михайлина Павлова. Снимка: БНР

В превод на български "романи як" означава "животът през окото на ромите". Това е и замисълът на Христо Николов, който е създател на първата ромска, лицензирана телевизия, която предвижда да има 24-часова програма.

ТВ "Романи Як" се нарича този канал и ще се разпространява по кабел и сателит, информира БНР. Специализираният профил на телевизионния канал, а именно насоченост към ромската аудитория, ще запълни празнотата, която съществува в медийното пространство и ще помогне на ромската аудитория да получава качествена  информация и публицистика, ще възпитава и образова, ще пази историята на ромския етнос у нас.

Христо Николов, който гостува в предаването "Мрежата" по БНР,  споделя със слушателите замисъла на своята идея: "Силата е в самия потребител и аз само ще се опитам да го окуража, че той може да постигне много." 

Телевизията ще засегне важни и социално значими проблеми, насочени към семейното планиране, управлението на семейния бюджет, равноправието между половете, положението на ромската жена, владеенето на майчиния и българския език, професионалната квалификация и обществения статус на ромите във всички отрасли на икономиката, културата и живота на обществото, съхраняването и развитието на положителните ромски традиции, като тези в музикалната култура и занаятите и др.

"Аз ще употребя думата асоцииране, приобщаване вместо интеграция. Защо го казвам? Аз съм десето поколение, което живее в България, моите прадеди са дали много на тази държава, за да бъде тази, която е. Познавам законите, познавам културата, познавам бита, познавам историята. Тогава за каква интеграция става дума? Към какво да ни интегрират, което не познаваме тук? Та заради това направих тази телевизия, защото големите телевизии или епизодично неща показват, или ще е с негативен оттенък щом става дума за ромския етнос... Аз не съм завършил журналистика, но когато извикаш неволята или се вземеш в ръце, става така, че животът те учи. Искам да покажа на своите събратя, че те могат, да им вдъхна този кураж, който и сега запалвам в очите ви."

М.Л.

България