Хумористични издания подреди хасковската библиотека по повод Първи април

  • 01.04.2024
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Част от хумористичните вестници и списания от своя фонд показва Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково по случай Деня на хумора и шегата. Колекцията се допълва от„весели страници” от българския печат, както и от албуми с творби от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово.

Едно от най-старите сатирични издания, които библиотеката грижливо съхранява, е седмичното художествено-литературно списание „Червен смях”. Притежаваните броеве за периода 1919 -1921 г. могат да бъдат разгледани в електронен вид в раздела „Дигитална библиотека” на сайта на книгохранилището. Сред най-известните сътрудници на „Червен смях” са Александър Жендов, Стоян Венев, Ангел Каралийчев, Христо Смирненски, Тома Измирлиев, припомнят библиотечните специалисти.

В края на 20-те г. на ХХ век Тома Измирлиев основава хасковския вестник „Утринна поща” и дълго време списва и редактира неговата „весела страница”. Талантливото му перо трудно може да бъде скрито зад псевдонимите „Фома Фомич”, „Шило” и „Драка”, с които най-често подписва хапливите си стихчета и фейлетони с местни сюжети.

В подредената в отдел „Изкуство” витрина са включени броеве на легендарни сатирични издания, родени през социализма – вестник „Стършел”, българското списание „Карикатура” и съветското „Крокодил”, чийто тираж е надхвърлял 6,5 милиона екземпляра. Библиотеката пази във фонда си и всички броеве на уникалния хасковски вестник „Къунь”, който, казано на диалект „излиза когат можи и както можи „ вече над 20 години, за да ”разсмива мощно и добряци, и мискини”. Защото, както обичал да казва Чудомир : “Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж”.

България