Германският издател Еберхард Ебнер почина на 94 години

  • 02.04.2024
  • newsroom.de
Еберхард Ебнер.

Издателят от Баден-Вюртемберг Еберхард Ебнер почина на 94 години в родния си град Улм, съобщи главният редактор на „Südwest Presse“ Улрих Бекер, пише newsroom.de по информация на ДПА. Той беше и вицепрезидент на Федералната асоциация на германските издатели на вестници в продължение на 16 години, на която стана и почетен член.

Ебнер започва журналистическата си кариера през 1955 г. като асистент на ръководството на “Schwäbische Donauzeitung”, който променя името си на “Südwest Presse” през 1968 г. Единадесет години след началото на кариерата си журналистът става управляващ партньор и съиздател на вестника. През 2018 г. на 89-годишна възраст се оттегля от активна дейност, пише newsroom.de .

Ебнер произлиза от едноименната издателска фамилия, която работи в Щутгарт и по-късно в Улм в продължение на 200 години, припомня Бекер. Под негово ръководство през 1968 г. „най-голямото коопериране на вестници на местно и регионално ниво по онова време беше създадено чрез сливането на множество независими местни вестници в югозападна Германия“. През 1974 г. „Südwest Presse“ се слива с „NWZ Neue Württembergische Zeitung“, за да образува Neue Pressegesellschaft (NPG). Ебнер беше управляващ директор на NPG до 1982 г. и остана председател на консултативния съвет до 2018 г.

Според информацията Ебнер е бил и председател на надзорния съвет на базираната в Щутгарт Südwestdeutsche Medien Holding SWMH и член на редакционния съвет на „Süddeutsche Zeitung“.

 

Свят