Чуждестранни журналисти се оплакват от условията на работа в Китай

  • 08.04.2024
  • БТА
Китайски полицаи отстраняват журналисти от мястото на газова експлозия в град Цзанхъ, провинция Хъбей на 13 март. Градските власти впоследствие се извиниха на репортерите. Снимка: БТА

Чуждестранните журналисти в Китай продължават да се оплакват от трудните условия на работа въпреки облекчаването на ограниченията след пандемията от коронавирус, установи Клубът на чуждестранните кореспонденти в Китай (КЧКК), предаде ДПА.

Въпреки че 81 % от членовете на Клуба са заявили, че условията са се подобрили донякъде през 2023 г. в сравнение с времето на пандемията, репортери казват, че връщането към мобилността означава, че те имат същите проблеми с независимото отразяване на място, каквито са имали преди пандемията, според доклада, публикуван днес в Пекин, информира БТА

Почти всички анкетирани - 99%, са заявили, че условията за отразяване на събитията в Китай рядко или никога не отговарят на международните стандарти. 

Годишното проучване, проведено от 101 от 157 членове на Клуба, показва, че сплашването и следенето все още са основни пречки пред информирането в страната, като 81% от анкетираните са заявили, че са били подложени на тормоз или насилие. 

Както и през предходната година, малко над половината от анкетираните са заявили, че полицията или държавни служители са възпрепятствали работата им поне веднъж. 

Освен това според Клуба все повече региони в Китай изглеждат политически чувствителни. Властите също така са използвали безпилотни самолети за наблюдение на медийни специалисти, както показва проучването за първи път.

"По време на пандемията ситуацията на терен беше ужасяваща", казва Дейвид Рени, ръководител на бюрото в Пекин на "Икономист". "Сега ситуацията е много по-неуточнена. По-трудно е да предвидиш кога ще бъдеш следен или кога пътувания за репортажи, при които не си поставен под надзор, ще бъдат прекъснати от местния отдел за пропаганда", казва Рени.

М.Л.

Свят