Асоциацията на германските журналисти призовава за защита на журналистите в ивицата Газа

  • 09.04.2024
  •  djv.de
Броят на загиналите журналистите в ивицата Газа вече надвишава 100.

Асоциацията на германските журналисти (DJV)  призовава израелските въоръжени сили да защитят журналистите от двете страни на фронта в случай на евентуална офанзива на град Рафа в ивицата Газа, съобщава djv.de.

Като се има предвид глобалното политическо значение на военните действия, може да се предположи, че ще има голямо присъствие на военни кореспонденти, пише в призива, който може да бъде прочетен на страницата в интернет на djv.de.

„За репортерите войната в Газа вече е един от най-кървавите конфликти през последните десетилетия“, заявява председателят на DJV Мика Бойстер. Няма независими данни за смъртните случаи във войната, но може да се предположи, че повече от 100 медийни работници са били убити, откакто Хамас нападна Израел.

„Очакваме израелските военни да гарантират, че няма да има кървава баня сред кореспондентите - казва Бойстер и призовава журналистите на място да не поемат ненужни рискове, ако е възможно. - Животът им е по-важен от текстовете и изображенията от фронта.“

Според Женевската конвенция страните в един конфликт трябва да защитават журналистите по същия начин, както и цивилните. „Тази разпоредба не трябва да се изражда в празна фраза“, са думите на Бойстер. Репортерите трябва да могат да разчитат на страните в конфликта, които няма да свият рамене и да ги жертват като съпътстваща щета, пише Хендрик Цьорнер в сайта на организацията.

 

 

 

Свят