Иван Гарелов: Журналистите трябва да помагаме на хората да разберат истината

  • 11.04.2024
  • bgonair.bg
  • Иван Гарелов
Иван Гарелов по време на интервюто

Легендарният Иван Гарелов е пределно ясен в интервюто си за „Денят ON AIR”, акцентирайки върху ролята на липсващата днес истинска журналистика за осъзнаването на обществото.

Ето част от казаното от големия журналист Иван Гарелов в предването „Денят ON AIR” вечерта на 10 април:

„Много е важна ролята на журналистите в момента. Първо, има едни, които съзнателно се поддават на загубилата страна в ситуацията. Знаем коя е. Това са ПП, които са заинтересовани да се вдига шум: вижте какво стана, докъде ни доведоха. Като че ли сега е станало.

Много е важно журналистите да се запазим, да не станем бухалки. Да не ни използват едните или другите, за да се нагнетява напрежението. Защото хората се объркват.

Ролята на журналистите е да осмислят нещата и да ги поднесат на хората така, че да разберат какво става. А не да се хващаме за главата и да викаме: О, ужас!

Има четвърта власт. Ние сме там. И ние трябва да отстояваме своите позиции. Позициите на истината. Ние трябва да помагаме на хората да разберат истината, а не да се поддават на една или друга психоза. За когото е труден пътят, да не тръгва по него.

...А ако се беше запазила сглобката? Какво управление имаме ние? Парламентарна диктатура. Няма смяна на партии. Една партия, образувала се от съединяването на двете, се възпроизвежда – при всички обстоятелства една и съща. Това е член Първи. Да викаме „ура!” и ще имаме спокойствие. Никой няма да знае какво става отдолу.

Бурята, която става сега, е признак и на леко пречистване. Ще има и нови избори. Тоест – бурята ще раздухва още огъня. Резултатите, които ще произлязат от тези избори, в никакъв случай няма да потвърдят предварителните прогнози, че пак същото ще се случи. Няма да се случи същото. Всякакви изненади може да очакваме.”

 

Гласът на журналистите