Възможно е САЩ да снемат обвиненията срещу Джулиан Асанж

  • 11.04.2024
  • БНР
Джулиан Асанж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски медии съобщиха, че САЩ обмислят да се откажат от наказателно преследване на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж. Днес се навършват пет години, откакто той беше вкаран в лондонския затвор „Белмарш“.

Всички основни британски медии разпространиха новината, че американският президент Джо Байдън е заявил в Белия дом пред репортери, че Вашингтон може да се откаже от повдигнатите обвинения срещу Джулиан Асанж, информира БНР

Това става, след като през февруари Антъни Албанезе – министър-председателят на Австралия, откъдето е родом Асанж, призова обвиненията да бъдат снети и той да се завърне в родината си. 

Адвокатът на основателя на „Уикилийкс“ коментира, че това са много обещаващи развития. 52-годишният австралиец е изправен пред съдебно преследване в САЩ за предполагаем заговор за получаване и разкриване на секретна информация от Пентагона. Това последва публикуването на стотици хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

Новините от САЩ съвпадат с петата годишнина от престоя на Асанж в лондонския затвор „Белмарш“, където той беше вкаран, след като беше измъкнат от еквадорското посолство в британската столица. По-рано тази година адвокатите на австралиеца поискаха  разрешение да обжалват екстрадирането му в САЩ. Макар и съдиите да отхвърлиха повечето от аргументите те все пак решиха, че той не може да бъде екстрадиран незабавно, освен ако американците не дадат допълнителни уверения какво ще се случи с него. Следващото заседание по делото е насрочено за май. Очаква се по цял свят днес да се проведат демонстрации в подкрепа на Джулиан Асанж в рамките на кампанията за освобождаването му.

М. Л.

 

Свят