Нападнаха репортера на германската World TV Щефен Шварцкопф

  • 15.04.2024
  • newsroom.de
Журналистът Щефен Шварцкопф. Снимка: Социални медии

Репортер от германския телевизионен канал Welt беше нападнат от мъж пред парламента на провинция Тюрингия, съобщава newsroom.de по информация на ДПА.

В предаване на живо в петък сутринта в Ерфурт се вижда как към журналиста Щефен Шварцкопф се приближава мъж и го удря в главата, а след това щраква с пръст в ухото му. Намесва се друг мъж. След това прякото предаване на телевизионния дуел между представителя на AfD Бьорн Хьоке и политика от ХДС Марио Фойгт беше отменено, информира newsroom.de.

Полицията в Ерфурт потвърди за инцидента. Говорител каза, че разследват 42-годишен мъж за предполагаеми телесни повреди и обиди.

В разпространено видео се вижда как мъжът вдига среден пръст към камерата. Той наплюл и колата на журналистите, съобщиха от полицията. Репортерът на Welt е леко ранен при инцидента.

Премиерът на Тюрингия Бодо Рамелов нарече инцидента "шокиращ" в платформата X и се надява на бързи наказателни последици. Председателят на провинциалния парламент на Тюрингия Биргит Помер също осъди инцидента.

Асоциацията на германските журналисти в Тюрингия призова за по-строги наказания за атаки срещу свободата на печата.

Свят