Атаките срещу журналисти в Германия са се увеличили миналата година

  • 17.04.2024
  • БТА
Сблъсъци на пропалестински протест в Берлин, 17 октомври 2023 година. Снимка: БТА

През 2023 година в Германия е имало повече атаки срещу журналисти, отколкото през предходната, става ясно от доклад на Европейския център за свобода на печата и медиите, предаде ДПА.

По информация на БТА след 56 случая през 2022 г., миналата година са били отчетени 69 случая на физически атаки срещу журналисти, обявени от  организацията с нестопанска цел в годишния й дългосрочен анализ.

Най-много случаи е имало в столицата Берлин - 25. В източната провинция Саксония са били отчетени най-много атаки през предходната година.

Демонстрациите са най-опасната среда за служителите на медиите в Германия, става ясно от анализа, в който се посочва, че 77% от известните случаи са свързани с протести. От 53 случая, 40% са били отчетени на пропалестински протести.

В предходния анализ се посочва, че липсата на анонимност може да представлява проблем за сигурността на журналистите в техния местен район.

Германската Асоциация на издателите на вестници и дигитални издания (АИВД) участва в проучването от няколко години, отбелязва ДПА. Изпълнителният директор на АИВД Сигрун Алберт каза, че някои от местните журналисти, срещу които съществува заплаха, са били цел на атаки в няколко различни години.

Организацията  "Репортери без граници" обаче неотдавна публикува свое собствено проучване, според което има спад в броя на атаките срещу журналистите в Германия – от 103 случая през 2022 г., до 41 случая през 2023 година.

М. Л.

Свят