Петър Волгин обясни защо е приел да се кандидатира за евродепутат

  • 17.04.2024
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Петър Волгин

Кандидатурата на известня радиоводещ от БНР Петър Волгин, за когото вече се знаеше, че се е съгласил да бъде предложен за евродепутат от една от парламентарно представените партии, вчера официално бе обявена от тази политическа сила на нейна пресконференция в БТА в присъствието и на журналиста, и на други имена от евролистата ѝ. А самият Волгин публикува на Фейсбук-профила си своите мотиви да приеме номинацията

Публикацията си във Фейсбук Петър Волгин започва с благодарности към „всички хора от десетките структури на партия „Възраждане““, които са го предложили за участник в предстоящите избори за Европейски парламент, и изтъква, че „признанието на толкова много хора е задължаващо“. Тълкува това като „преди всичко призив за още по-активна работа в защита на българските национални интереси, в защита на свободата и на демокрацията, която през последните години е атакувана“.

Волгин посочва още: „През вече немалкото на брой години, в които присъствам в общественото пространство, винаги съм защитавал свободата на личността и независимостта на държавата. За мен тези две неща не могат да бъдат разделени едно от друго. (...) По време на дългогодишната ми работа в БНР и в други електронни медии, в стотиците статии, които съм публикувал в много списания, вестници, сайтове, в книгите, които съм написал, съм следвал една основна линия – да разширявам границите на свободата и на независимостта. Както на отделната личност, така и на нашата държава. Дълго време смятах, че това е достатъчно. Бях убеден, че силата на словото е толкова голяма, че е в състояние да променя реалността. И днес продължавам да вярвам в свободното слово. Само че от всичко, което става около нас, особено напоследък, се убедих, че вече думите не са достатъчни. Трябват и реални политически действия“.

Волгин набляга: „Има и още нещо много важно, което трябва да бъде казано, когато говорим за свободата на изразяване. През последните няколко години не само в България, в целия Евросъюз се вихри ужасяваща цензура. „Културата на отмяната“ (cancel culture), политическата коректност, русофобската истерия са на път окончателно да убият плурализма. За да се противопоставим успешно на усилията на цензорите, за да защитим множествеността на гледните точки и правото на всеки човек да говори свободно, а не да е длъжен да повтаря клишетата на управляващите, трябва да действаме със средствата на политиката. Медиите нямат възможността да се защитят сами срещу грубия натиск“.

В публикацията си Волгин обяснява подробно и защо предпочита издигалата кандидатурата му политическа партия, защо не харесва другите, защо е критичен към настоящи лидери от ЕС и САЩ, какви политически модели отхвърля.

След официалната му номинация нов тласък получи спорът дали той има право да остава на работа в БНР. За момента Волгин е в платен отпуск, за да се посвети на кампанията си, а предаването „Политически НЕкоректно“ в националния радио, което в събота са води от него, а в неделя от Силвия Великова, през това време ще се води само от Великова.

Съобщавайки за официалното кандидатиране на Волгин, сайтът „Свободна Европа“ цитира генералния директор на БНР Милен Митев, който заявил според тази медия, че радиожурналистът „повече не може да е радиоводещ в БНР, след като се е ангажирал политически“.

Очевидно е, че и самият Волгин едва ли има намерение да се връща в БНР, защото е посочен на второ място в евролистата на „Възраждане“, което означава, че почти стопроцентово ще бъде избран и му предстои да заседава в Европейския парламент.

По-интригуващ е другият въпрос, който задава част от колегията, а именно: след като толкова отличаващият се от общия медиен хор, винаги изразяващ алтернативни позиции и тъй често атакуван заради тях Петър Волгин вече няма да звучи в радиоефира, ще се намери ли в БНР друг провокативен глас, който да предлага разнопосочност на мненията и плурализъм в националната медия?