Стела Асанж е притеснена от „гаранциите” на САЩ по делото срещу съпруга ѝ

  • 17.04.2024
  • theguardian.com/СБЖ
  • Къдринка Къдринова
По цял свят, включително и в САЩ, не спират протестите в защита на Джулиан Асанж

На 16 април, в деня на крайния срок, даден от Върховния съд в Лондон, Съединените щати му предоставиха поисканите от него гаранции за справедлив процес, ако разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асанж бъде екстрадиран в САЩ и бъде изправен пред американски съд по отправяните му там тежки обвинения, грозящи го със 175 г. затвор.

Въпросните „гаранции” обаче бяха приети с тревога от съпругата на намиращия се от пет години в строгия лондонски затвор „Белмарш” Асанж – Стела Асанж, и от неговата защита, съобщава вестник „Гардиан”.

Тези „гаранции” потвърждават вече известното – Асанж няма да се ползва от Първата поправка на конституцията на САЩ, защитаваща свободата на словото и информацията, тъй като тя дава закрила само на американски граждани, а затворникът от „Белмарш” е австралиец. Но в хода на евентуалния процес в американски съд все пак по преценка на този съд можело Първата поправка и да се приложи в неговия случай, независимо от гражданството му, така че нямало да бъде ощетен.

„Гаранциите” също така уверяват, че срещу Асанж няма да се повдигат нови американски обвинения и няма да се иска смъртна присъда.

Те бяха представени като изпълнение от страна на САЩ на решението на Върховния съд в Лондон от 26 март. Тогава той постанови, че само ако САЩ гарантират справедлив процес, незастрашаващ живота на Асанж, може да бъде потвърдена екстрадицията му от Обединеното кралство. Същевременно бе направена уговорката, че ако такива гаранции не бъдат предоставени или съдът ги сметне за недостатъчни, ще даде възможност на Асанж отново да обжалва вече взетото от по-рано решение за неговата екстрадиция.

Въпросът сега е как ще изтълкува британския съд нищо негарантиращите на Асанж американски „гаранции”. Преди той да вземе решението си, на 20 май ще се състои заседание, на което страните в делото ще оспорват взаимно аргументите и становищата си. Защитата на Асанж вече оповести, че ще настоява безкомпромисно да му се даде право за обжалване.

Ако бъде потвърдена екстрадицията му, тя може да се осъществи в рамките на часове и не е ясно дали ще успее да реагира Европейският съд по правата на човека – последната инстанция, в която Асанж може да търси надежда за позитивно решение на случая му.

„Дипломатическата нота (за „гаранциите на САЩ – б. пр.) не облекчава крайното безпокойство на нашето семейство за бъдещето на Джулиан, нито за мрачното очакване да прекара остатъка от живота си изолиран в американски затвор, защото се е занимавал журналистика, отличена с много награди. Администрацията на Байдън трябва да прекрати това опасно наказателно преследване, преди да е станало твърде късно“, написа Стела Асанж в социалната мрежа Х.

Както е известно, на 10 април, по време на брифинг в Белия дом по повод друго събитие, американският президент Джо Байдън подхвърли в отговор на журналистически въпрос дали САЩ няма да се откажат от обвиненията си срещу Асанж неангажиращото: „Обмислям го”. Тогава последваха много обнадеждени коментари, включително от австралийския премиер Антъни Албанезе, който преди два месеца подкрепи искане на парламента в Канбера именно за снемане на американските обвинения срещу Асанж и за освобождаването му

Сега се вижда обаче, че предоставените на съда в Лондон американски „гаранции” изобщо не визират нищо в такава посока и наистина приличат на подигравка с целия отстояващ свободата на словото и демократичните права свят. Разправата с Асанж заради разобличени от неговата платформа „Уикилийкс” военни престъпления на САЩ в Ирак и Афганистан отправя смразяващо послание към световна журналистика какво я чака, ако посмее да прави „неправилни” разкрития. Категоричните искания на многобройни международни журналистически и правозащитни организации, към които винаги се е присъединявал и СБЖ, са за незабавно прекратяване на делото срещу Асанж и за освобождаването му.

 

Свят