Снимка на палестинка, прегърнала тялото на убито дете, спечели фотоконкурса „Уърлд пресфото“

  • 18.04.2024
  • Дарик
Детайл от спечелилата фотоконкурса снимка.

Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния Световния конкурс за прес фото „Уърлд пресфото“ със снимка от Газа.

Фотографията показва 36-годишна палестника, прегърнала тялото на убитата си петгодишна племенничка в ивицата Газа. Снимката е направена на 17 октомври в болница „Насър“ в град Хан Юнис в южната част на Газа, докато семейства издирват роднини, убити по време на израелските бомбардировки в палестинския анклав, информират световните медии, цитирани от Дарик.

Спечелилата наградата снимка показва Инас Абу Маамар, която плаче в моргата на болницата, докато държи телцето на убитата Сали.

„Мохамед прие новината за наградата със смирение, като каза, че това не е снимка за празнуване, но че оценява признанието за нея и възможността да бъде видяна от по-широка аудитория“, заяви глобалният редактор за снимки и видео на Ройтерс Рики Роджърс.

Обявявайки годишните награда, базираната в Амстердам фондация „Уърлд пресфото“ заяви, че е важно да се признаят опасностите, с които журналистите се сблъскват, когато отразяват конфликти. От фондацията отбелязаха, че 99 журналисти и служители на медии са загинали, докато са отразявали войната между Израел и „Хамас“, след като палестинската групировка атакува южната част на Израел на 7 октомври и Израел отговори, започвайки военно настъпление в Газа.

39-годишният палестинец Мохамед Салем работи за Ройтерс от 2003 г. Той спечели конкурса и през 2010 г.

Журито заяви, че снимката на Салем, спечелила тази година, „е композирана с грижа и уважение, показвайки метафоричен и буквален поглед на невъобразима загуба“.

М.Л.

Свят