В. „Сън” ще се откупи от Хю Грант извънсъдебно с внушителна сума по дело за подслушване

  • 19.04.2024
  • БТА
Хю Грант. Снимка: БТА/ АП/ Ричард Шотуел

Известният британски актьор Хю Грант е уредил извън съда дело срещу издателя на таблоида „Сън”, което заведе с обвинение, че журналисти са използвали частни детективи, за да подслушват телефона му и да нахлуят в неговия дом, предадоха осведомителните агенции, като цитираха изказване на самия Грант.

Хю Грант, заедно с по-малкия син на крал Чарлз Трети - принц Хари, съди медийната група на Рупърт Мърдок - News Group Newspapers, за предполагаемо широко разпространено незаконно събиране на информация, припомня БТА. В това число влизат подслушване на телефони, влизане с взлом и "измъкване" на поверителна информация. Известен с участието си във филми като "Наистина любов", "Нотинг Хил" и "Уонка",

63-годишният Грант се превърна в активист за реформа на пресата във Великобритания, след като избухна скандалът с незаконния достъп до телефоните преди повече от десетилетие. В последните години той обедини усилията си в тази посока и с друг високопоставен засегнат, принц Хари. 

Актьорът твърди, че казусът е уреден срещу "огромна сума пари", отбелязва Асошиейтед прес. 

"Както обикновено се случва с напълно невинни хора, те ми предлагат огромна сума пари, за да не се стига до съд", написа той в социалната мрежа "X", бивш "Туитър". "Дори ако всички обвинения бъдат доказани в съда, аз пак трябваше да платя около 10 милиона британски лири (12,4 милиона долара) за разходи".

Сумата на споразумението не беше оповестена. От "Нюз груп нюзпейпърс" казаха, че споразумението е във финансов интерес и на двете страни, за да се избегне скъпоструващ съдебен процес, цитира АП.

Случаят на Хю Грант беше едно от няколкото съдебни дела, отговорили на изискванията да стигне до съдебен процес във Висшия съд на Лондон през януари 2025 г. Актьорът обаче се е съгласил на споразумение с News Group Newspapers, информира той в "X". Това стана малко след като договорката беше разкрита от съдебни документи в сряда.

По-рано Хю Грант заведе дело срещу компанията на Рупърт Мърдок заради несъществуващия вече таблоид News of the World. То беше уредено през 2012 г., година след като медийният магнат закри изданието след обществена реакция заради хакерски атаки.

News Group Newspapers отхвърля твърденията за каквито и да било неправомерни действия от страна на служители на вестник "Сън", като вече е уредила повече от 1300 случая - плюс още около 300 чрез собствената си схема за изплащане на обезщетение - без да признава каквато и да било отговорност, припомня Ройтерс. Въпреки това уреждането на делото на Грант, което се фокусира изключително върху предполагаеми нарушения на в. "Сън", повдига въпроси относно устойчивостта на тази дългогодишна позиция. Медийната компания отказва да коментира.

Уреждането на спора би могло също така да намали шансовете на медийната група на Мърдок за съдебен процес по обвинения в незаконно събиране на информация за първи път, въпреки че делото на Хари продължава и принцът неведнъж е говорил за своята "мисия" да прочисти британската преса. Миналия месец Хари и други ищци срещу News Group Newspapers се опитаха да включат и Мърдок като ответник по делото, твърдейки, че той лично е участвал в прикриването на нередности. Решението по молбата им все още се очаква, отбелязва Ройтерс. От медийната група казват, че ищците използват делата като начин за атакуват таблоидите и че обвиненията срещу настоящи и бивши служители са "подла и цинична атака срещу тяхната почтеност".

 

Свят