МФЖ и ЕФЖ настояват за освобождаването от затвора на турския журналист Дирен Кесер

  • 21.04.2024
  • EFJ
Колеги на Дирен Кесер протестират с искане за неговото освобождаване от затвора. Снимка: ЕФЖ

Европейската федерация на журналистите (EFJ) и Международната федерация на журналистите (IFJ) се присъединяват към своя турски филиал DİSK Basın-İş в искането за незабавното освобождаване на журналиста Дирен Кесер, който току-що беше вкаран в затвора за публикуване на новини в социалните мрежи през 2015 г.

На 27 февруари полицейски служители арестуваха Дирен Кесер, репортер на информационна агенция Pir (PİRHA), в дома му, след като Касационният съд потвърди присъдата му. Кесер е преместен в затвора в Тарсус, пише в специалната позиция на ЕФЖ.

Журналистът беше обвинен през 2017 г. в „пропаганда за незаконна организация“ поради това, че е споделил пет новинарски статии в социалните медии през 2015 г. По това време Кесер беше водещ на предаванията по телевизията “10”, канал, който по-късно беше затворен с указ за извънредно положение. На 26 декември 2017 г Висшият наказателен съд в Мерсин осъди репортера на 21 месеца затвор.

Кесер обжалва присъдата през 2018 г., твърдейки, че постовете му в социалните медии попадат в обхвата на професионалните му дейности. Апелативният окръжен съд отхвърли иска и потвърди присъдата. Кесер беше арестуван през 2019 г., но беше освободен след четири месеца след жалба до Касационния съд, която доведе до спиране на изпълнението на обжалваната присъда.

Касационният съд потвърди присъдата на 2 февруари 2024 г. Адвокатът на Кесер, Мехди Зана Аккая, и турският  филиал на ЕФЖ осъдиха както присъдата, така и ареста. Адвокат Аккая нарече решението на Касационния съд „атака срещу журналистическата професия и правото на обществото да получава информация“, тъй като не е установено наличието на конкретна опасност, изисквана по обвинението за „пропаганда“. Той също така осъди ареста, извършен от полицията без предварително уведомление, което противоречи на законовите изисквания за присъди под пет години затвор и на надлежния процес по наказателни дела.

Турският клон на ЕФЖ подчерта в изявление, че присъдата, дадена на техния член, е „по същество наказание, наложено на свободната преса, истинските новини, гласа на опозицията и журналистическата идентичност“.

„Този ​​арест, почти десет години след предполагаемите престъпления, е чисто сплашване“, се казва и в позицията на ЕФЖ и МФЖ. „Това наказание е напълно непропорционално и напълно неоправдано. Настояваме Дирен Кесер да бъде освободен и обвиненията да бъдат свалени”.

ЕФЖ и МФЖ са подали  сигнал до Платформата на Съвета на Европа, за да осъдят това посегателство над свободата на словото. 

М.Л.

Свят