В Донецк намериха мъртъв американеца Ръсел Бентли, работил за руската медия „Спутник”

  • 20.04.2024
  • dw.com
  • Розалина Евдокимова
Ръсел Бентли. Снимка Нина Зотина, РИА „Новости“

В Донецк загина военният кореспондент на „Спутник”, американецът с руско гражданство Ръсел Бентли, чиято позивна е била Тексас. Това съобщи в петък в Telegram канала си Маргарита Симонян, главен редактор на руската държавна телевизия RT, обявена за пропагандистка и забранена в ЕС.

За смъртта на Бентли в Донбас написа dw.com/ 68877091, позовавайки се на Симонян. Посочва се, че тя не е разкрила подробности за гибелта на американеца.

Според онлайн изданието RBC съпругата на Ръсел Бентли – Людмила, е съобщила за изчезването му на 8 април и е записала видеообръщение към следствените органи на Руската федерация с молба бързо да помогнат за намирането на съпруга й. Според изданието Бентли е отишъл на място в Донецк, където е имало обстрел, за да разбере дали ранените имат нужда от помощ, след което връзката с него е била прекъсната.

На свой ред порталът Донецка новинарска агенция е съобщил, че съпругата на американския журналист Людмила Бентли е получила информация, че „анализът на ДНК на един от загиналите е потвърдил, че това е Ръсел Бентли“. Освен това се казва, че журналистът е бил задържан от „хора в камуфлажно облекло“.

На 15 април Людмила е написала на страницата на Ръсел Бентли в социалната мрежа VKontakte, че има „сигурна информация“, че същия ден съпругът й „е бил отведен и продължава да бъде незаконно държан от военнослужещи - танков екипаж от 5-та бригада“.

Същия ден каналът Astra Telegram цитира режисьора от Донецк Александър Коробко, който нарича Ръсел „американски доброволец и журналист“, и че е „взет от хора в камуфлаж и военна униформа“. Вероятно са решили, че той е „шпионин“ и са го отвели при военни следователи, цитира каналът мнението на своя събеседник.

Според портала на Донецката новинарска агенция Ръсел Бентли е служил три години във въоръжените сили на САЩ, бил е разположен в Луизиана и Германия, а през декември 2014 г. е решил да отиде в Донбас. В Донецк Бентли се жени за местна жителка.

 

Свят