Със заупокойна литургия, с панихида и с трисагий бяха отбелязани 40 дни от кончината на патриарх Неофит

  • 21.04.2024
  • БТА
  • Димитрина Ветова
Със заупокойна литургия, с панихида и с трисагий бяха отбелязани 40 дни от кончината на патриарх Неофит. Снимки: Милена Стойкова/БТА

В днешния ден, в който се навършват 40 дни от кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, отправихме своята съборна молитва към всеподателя Бога - да прости всички волни, неволни прегрешения на блажено починалия наш патриарх Неофит, и да му дарува царство небесно. Това царство небесно, което той очакваше и заради, което той наистина живееше своя живот - и на православен християнин, и на духовник, и на архиерей, и на първосветител на Българската православна църква.

Това каза пред журналисти днес наместник-председателят на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) - Врачанският митрополит Григорий. 

Той водеше заупокойната литургия за 40 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, и панихидата, които бяха отслужени в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя", съобщава БТА. След тях на гроба на патриарх Неофит митрополит Григорий отслужи и трисагий - кратка заупокойна молитва. В храма Врачанският митрополит Григорий прочете и слово за 40 дни от кончината на патриарх Неофит.

В траурните богослужения участваха също митрополити и епископи от БПЦ-БП, свещенослужители от храма и от столицата. Към тях се присъединиха служебният министър-председател Димитър Главчев и председателят на парламента Росен Желязков. На траурните служби присъстваха също представители на президентството, депутати и от Столичната община. 

Негово Светейшество беше изключителен човек, роден за патриарх, който посвети целия си живот на Светата църква и заслужено мина през всички важни, решаващи длъжности в БПЦ, и през най-високото, ангелското служение - патриаршеското, каза пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Той отбеляза, че в днешния 40-и ден от кончината на патриарх Неофит беше отправена искрена молитва. Първо беше отслужена света заупокойна света литургия, която беше оглавена от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник-председател на Светия синод, заедно с братята синодални архиереи. Имаше и молитва, която да даде мир и спокойствие в тези важни дни на покаяние, на вътрешен духовен поглед към самия човек и за благодарност към Бога, каза Варненският митрополит Йоан. Той обясни, че в молитвите са били отправени "просби към Бога -  за мир, здраве и благоденствие на народа, за единство и за добри, мъдри, разсъдителни решения за Отечеството и Църквата ни".

Ловчанският митрополит Гавриил каза пред журналисти, че 40 дни са много важни за душата на един покойник. "Това е моментът, в който човек, ако е заслужил, Господ го приема в своите райски обители и затова сме се събрали да се помолим за Негово Светейшество на този важен и отговорен ден за царството Божие, за да получи божията милост и Господ да го приеме там, където са праведниците и да му въздаде за неговото търпение, за неговата любов, за неговия труд, за неговото смирение", каза митрополит Гавриил.

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.  

Пред журналисти тримата митрополити отговориха и на въпроси, свързани с листата за избора на новия Сливенски митрополит.

Утре ще имаме заседание на Светия синод на БПЦ-БП, и ако всичко е наред, и бъде внесено искане от страна на Сливен, се очаква да утвърдим листата с епископите за Сливенската митрополия, каза пред журналистите митрополит Григорий.

Въпросът за листата за Сливенския митрополит ще бъде гледан на заседанието на Светия синод утре, каза митрополит Йоан, който ръководи Сливенската епархия до избора на нов митрополит на Сливен. Попитан дали има някакво развитие на ревизията в Сливенската епархия, Варненският митрополит отговори: "Една беше ситуацията преди смъртта на Негово Светейшество, когато ми възложиха да ръководя епархията. Друга е ситуацията след смъртта на патриарха и вече има ясен хоризонт на избор. Каквото мога по възложението ще направя, но дай Боже да бъде избран нов митрополит и той вече ще си види всичко онова, което ние сме могли да сторим за тези три-четири месеца".

Ловчанският митрополит Гавриил също изрази увереност, че утре ще се утвърди листата с епископите за Сливенската епархия.