Изложба предствя в Търговище житейския път на Христо Г. Данов

  • 21.04.2024
  • БТА
  • Боряна Димитрова
Христо Г. Данов.

Житейският път на Христо Данов представя в Търговище гостуващата изложба „Книжарят, когото наричаха министър". Домакин на пътуващата експозиция ще бъде Регионалната библиотека „Петър Стъпов“, съобщиха от ръководството на културната институция.

Изложбата, която ще бъде открита на 23 април, е на къщата музей „Хр. Г. Данов“ в Пловдив, съобщава БТА. Тя е дело на специалистите от музейна експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” към институцията. В петнадесет фотодокументални табла е проследен житейският път на Христо Данов, дейността му като книжар, издател и печатар, и ролята на неговата книжарница на „един вид министерство на Народното просвещение за целокупна България“.

Любопитен факт е, че хората са наричали общественика Христо Г. Данов „министър“, без да е такъв наистина, тъй като през 1878 г. министерството на просвещението на временното руско управление се настанява в неговия дом.

Богатият и широкообхватен репертоар на неговото издателство е илюстриран с оригинални издания на учебници и книги, учебни картини, помагала. Представено е участието на именития книгоиздател в Първото българско земеделско-промишлено изложение през 1892 г. и дейността му като кмет на Пловдив.

Справка на БТА показва, че той е кмет е на град Пловдив от 2 ноември 1896 до 12 април 1899 г. За работата си като градоначалник Данов отказва да получава заплата. 

Изложба ще остане експонирана в арт галерията на Регионална библиотека "П. Стъпов" в Търговище до 9 май.