Загубихме големия журналист международник Петър Бочуков. Поклон!

  • 08.05.2024
  • СБЖ
Поклон пред светлата памет на Петър Бочуков (1938-2024)

На 8 май почина Петър Бочуков, един от най-известните журналисти международници, дългогодишен член на СБЖ. Стотиците му публикации са белязани с нестандартен талант, с точност и с богати професионални познания процесите в света, с честна позиция и отговорност към читателите.

И от незначителни на пръв поглед събития Петър Бочуков умееше да изведе обобщения за голямата политика. Негова е заслугата читателите дори на британския в.„Таймс“ чрез статиите му, публикувани там, да научат повече за България.

Роден е на 2 септември 1938 г. в Широка лъка, Смолянско, и през целия си живот запази у себе си духа на Родопите.

Почти цялата му професионална съдба е свързана с  в. „Работническо дело“ и след това с в. „Дума“. Бил е кореспондент в Берлин и след това в Лондон.

Беше заместник-главен редактор на вестника по времето на Стефан Продев. Невероятен приятел, голям и добър човек, душа на колектива, желан гост на всяко събиране с колеги, уважаван от специалистите в международната тематика.

Човек е жив, докато го помнят. Петър Бочуков винаги ще бъде помнен със светли чувства от хората, които го познаваха или са следили статиите му. Не му казваме сбогом.

Поклон пред светлата памет на Петър Бочуков!

Поклонението ще се състои на 10 май (петък) в църквата „Св. София“ от 13.30 ч.

 

© СБЖ