Във Варна бе отбелязана 100-годишнината на журналистическата организация в града

  • 12.05.2024
  • Румяна Попова, Радостина Арсова
Момент от зсаждането на юбилейните дръвчета в парка на МДЖ-Варна. Снимка: Радостина Арсова

С грижа за бъдещето започна честването във Варна на 100-годишнината на варненската журналистическа организация и на 180-годишнината на българската журналистика. Варненски журналисти, заедно със свои колеги от София, Пловдив, Бургас, Шумен, Добрич и в партньорство с Държавно горско стопанство – Варна, засадиха в Деня на Европа дръвчета от редки видове в парка на Международния дом на журналистите край Варна.

Първото дърво беше засадено от председателя на СБЖ  Снежана Тодорова и директора на Държавното горско стопанство – Варна инж. Владислав Георгиев. „Днес поставяме началото на ново партньорство, с удоволствие поемаме ангажимент  да помагаме за обогатяване на вашия прекрасен парк, който може да бъде образец за създаване и поддържане“, сподели инж. Георгиев.

По информация на Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) в момента МДЖ е единственият в света действащ творчески дом на журналисти. Така дори и без традиционното си изразно средство – словото, варненските журналисти и техните колеги отправиха послание, че журналистиката трябва да бъде действена, съзидателна и да свързва света, а не да разединява.

В отстояване на именно тези ценности през лятото на 1923 г.  публицисти, професионални журналисти, свободни писатели и собственици на варненски вестници се събират, за да създадат дружество на варненските журналисти. И не случайно още на първата си сбирка вземат решение всяка година на 24 май вместо ежедневните вестници да издават заедно „Варненски вестник на вестниците“ – „... не с обичайните злободневни новини, а със статии на видни варненски граждани, посветени на културата и историята на града“. Уставът на дружеството е утвърден от Министерството на вътрешните работи и народното здраве и то става факт през 1924 г., а на 24 май излиза и първият брой на „Варненски вестник на вестниците.

Изложба, посветена на 100-годишнината от създаването на Дружеството на варненските журналисти, организирана съвместно с Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и Държавен архив - Варна, беше открита на 10 май във фоайето на библиотеката. В експозицията са представени първият устав на Дружеството, броеве на „Варненски вестник на вестниците“, други варненски вестници, издавани през годините, специална витрина е посветена на 90-годишнината на Радио Варна.

„Консолидация на етносите в града, развитие на демократичните традиции за защита на свободата на словото, развитието на Варна като европейски град – това са целите, които са си поставили преди 100 години основателите на Дружеството с издаването на „Варненски вестник на вестниците“, каза при откриването на изложбата председателят на варненското дружество на печатните медии към СБЖ и член на Управителния съвет на СБЖ доц. Георги Калагларски.

Той подчерта, че това са цели, които стоят пред журналистиката и днес и които са мотивирали Дружеството на СБЖ - Варна, да издаде юбилеен брой на „Варненски вестник на вестниците“ по случай неговата 100-годишнина. Вестникът е издаден с подкрепата на ПК „Култура и духовно развитие“ при Общински съвет - Варна, посветен е изцяло на варненската култура и история и се разпространява безплатно.

Малко по-късно на любимото място за разходки на варненци - на входа на Морската градина, беше открита втора изложба, посветена на 180-годишнината на българската журналистика.

„През 1844 г. в Смирна Константин Фотинов започва да издава месечното списание „Любословие“ и това се счита за зраждане на българския периодичен печат, а 50 години по-късно, през 1894 г. в София, в читалище „Славянска беседа“, се събират писатели и журналисти, светли умове, между които Иван Вазов, Алеко Константинов, за да основат организирано журналистическо движение“, напомни в приветствието си към варненските журналисти председателят на СБЖ Снежана Тодорова, почетен гост на честването.

Общо 36 пана, проследяващи емблематични моменти в развитието на българската журналистика, ще останат в Морската градина до 25 май, след което ще бъдат преместени в парка на Международния дом на журналистите, а част от тях ще бъдат влючени в общата изложба на СБЖ през октомври-ноември в пространството пред Народния театър „Иван Вазов“ в столицата.

Кулминация на честването беше награждаването на варненски журналисти в Арт салона на Радио Варна. С  голямата награда на Дружеството на СБЖ - Варна, за цялостна журналистическа дейност „Златен тризъбец“ - награда, учредена през 2000 г., която не се присъжда ежегодно, а само при наличие на изключителни постижения, беше отличена Виолета Тончева, дългогодишен радиожурналист и водещ, преводач от немски, автор на пет книги, посветени на Радио Варна и варненската култура, от 2010 г. пиар мениджър на Театрално-музикален продуцентски център - Варна.

Бронзовата пластика - издигащ се над морските вълни тризъбец - е дело на изтъкнатия варненски скулптор проф. Пламен Братанов и символизира силата на истинската журналистика да бъде ориентир сред житейските стихии.

С награди на СБЖ „Златно перо“ също за цялостна дейност бяха отличени варненските журналисти Мариета Бобева, Димитрина Енева, Румяна Попова и Владимир Константинов. Наградите бяха връчени от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

Почетен гост на честването беше кметът на Варна Благомир Коцев, който в приветствието си изтъкна ключовата роля на независимата и обективна журналистика за утвърждаването на Варна като модерен европейски град.

Сред гостите бяха и членове на Управителния съвет на СБЖ, журналисти от други градове, председателят на ПК „Култура и духовно развитие“ при Общински съвет – Варна  Димитър Чутурков, представители на варненската културна общественост.

Приветствие поднесе и д-р Джейм Канг, активен участник в ежегодните срещи на журналисти от Република Корея и България, чието начало е поставено през 2015 година.

Поздравителни адреси бяха поднесени от декана на Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Веселина  Вълканова и от ректора на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. д-р Петър Христов.

Присъстващите се влючиха в подписка за именуване на алея в морската градина на името на варненския журналист Тинко Трифонов – като признание за неговия принос за развитие на морската журналистика в България. Спазена беше и вековната традиция срещите на варненските журналисти да приключат с чаша вино от местни сортове.

 

Репортажът е подготвен от екип на дружеството на СБЖ във Варна: текст – Румяна Попова, снимки – Радостина Арсова

 

© СБЖ