Връчването на стипендиите „Радостина Константинова” се превърна в откровен разговор за журналистиката

  • 17.05.2024
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Момент от изказването на декана на ФЖМК проф. Веселин Вълкнова. До нея седи Даниела Симеонова, крайната вдясно – проф. Луливера Кръстева. Снимка: Къдринка Къдринова

На 16 май в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в СУ Фондация „Радостина Константинова” връчи своите тазгодишни студентски стипендии. Те се присъждат от жури, преценяващо представени разработки на студенти от факултета. Стипендии получиха Елеонора Дъбова от магистърска програма „Спортна журналистика“ и Славяна Сечкова от 3-ти курс на специалност „Журналистика“. Събитието стана повод и за равносметка за днешното състояние на журналистиката.

В началото на вечерта бе прожектиран кратък видеоматериал, припомнящ приноса на голямата личност в журналистиката Радостина Константинова, отишла си, уви, от този свят през 2010 г. През 2011 г. нейни колеги и приятели учредяват фондацията на нейно име, която започва ежегодно да връчва награди за разследващата журналистика, както и да осигурява стажове в чужбина за изявени студенти от ФЖМК. От известно време вече няма възможност за такива стажове, но Фондация „Радостина Константинова” присъжда стипендии за високи постижения на студенти по журналистика.

Тази година за първи път не се провежда конкурс за разследваща журналистика, обясни от името на фондацията нейната съучредителка и близка приятелка и колежка на Радостина – Даниела Симеонова, която бе водеща на церемонията във ФЖМК. Тя благодари на ръководството на Факултета за успешното сътрудничество през годините и изрази убедеността си, че именно в насърчаването на студентите, на младите бунтари, е и надеждата журналистическата професия отново да стане онова, което трябва да бъде. 

Дълбоко развълнувана, Даниела Симеонова подчерта, че присъжданите от фондацията студентски стипендии, „или награди, както искате ги наричайте”, са стимул да се следват високите професионални и морални стандарти на Радостина Константинова, която беше „синоним на почтеност и чистота – затова и остави следа в журналистиката”.

Думата взе и деканът на ФЖМК проф. Веселина Вълканова. Тя благодари за връчваните от Фондация „Радостина Константинова” студентски стипендии и ги оцени високо като „важен морален и материален жест”. Изтъкна и колко е значима личността на Радостина, която продължава да вдъхновява чрез тях, оставайки жив спомена за себе си като за „обичан приятел и журналист от висока класа”.

„С работата си тя всеки ден ни показваше как трябва да се практикува професията – с високо морално напрежение, с ангажимент към публиката, към средата, света, с недопускане на какъвто и да е морален компромис. С всекидневно търсене на истината, а това изисква упорита, всеотдайна работа. На повърхността винаги е дезинформацията, манипулацията, фалшификацията. Истината трябва да се търси”, изтъкна проф. Вълканова.

Тя припомни, че церемонията се провежда в най-старата сграда на 135-годишния Софийски университет, в навечерието на 50-годишнината от създаването на Факултет по журналистика. И в този контекст открои като ключови за обществото и неразривно свързани помежду си образованието и журналистиката, особено ценни в днешната сложна среда. „Синергията и синхронът между университета и журналистическата професия е начинът да работим в обществена полза, в интерес на гражданите. Нашите млади колеги с тези, които ще обърнат средата, света към по-добро, ще дадат по-качествена и по-честна журналистика на България,” каза проф. Вълканова.

Петя Минкова – журналистка, дългогодишна зам.-главна редакторка на в. „168 часа” и авторка на три книги, започнала навремето професионалния си път след проведен от Радостина Константинова взискателен конкурс и учила се на професионализъм от нея, сподели спомени от онова свое журналистическо начало. Наблегна на най-важното, вдъхнато ѝ от Радостина – умението да се пази жива страстта за търсене на истината. „Голямата ми награда е, че съм нейно откритие,” подчерта Петя.

Тя не скри болката си от днешното критично състояние на журналистиката и от превръщането на информацията от неотменимо право в стока – с платеното съдържание на все повече световни медии. А когато няма достъп до качествена информация, хората ги „водят за носа манипулатори”. На свой ред „копипейстърите допълнително унищожават авторитета на професията ни”, а сме изправени и пред предизвикателството на изкуствения интелект, обърна внимание Петя. Според нея в днешните обстоятелства Радостина не би се поколебала да заложи именно на младите хора и на „тяхната искричка, която ще съживи журналистиката, ще я рестартира”.

Даниела Симеонова отново взе думата, за да изрази благодарността на Фондация „Радостина Константинова” към членовете на журито, „най-добрите и най-свободните журналисти”, които години наред са отделяли от времето си, за да отличават най-добрите постижения в разследващата журналистика. На първо място тя отдаде почит към, уви, отишлите си вече колеги Стойко Тонев, най-известен с творческия си псевдоним Тони Филипов, Д-р, и към Зоя Димитрова. Спомена и други членове на това жури, присъстващи или не на церемонията във ФЖМК – Светла Петрова, Къдринка Къдринова, Михаил Вешим, Иван Бакалов, проф. Милко Петров, Валери Тодоров. Прикани студентите: „Учете се от тях, те имат какво да разкажат, търсете ги, докато са тук, защото хората си отиват...”

Даниела съобщи, че Фондация „Радостина Константинова” предоставя на ФЖМК заснетия миналата година от режисьорката Боряна Пунчева филм, в който колеги, работили с Радостина в „Монитор” и в „Политика”, разказват за нея. „Нека го гледат млади хора, нека да имат пред себе си този пример как се създават добри и честни журналисти в работна среда,” каза Даниела.

След това бяха обявени и връчени студентските стипендии, присъдени от жури в състав проф. д-р Веселина Вълканова, проф. д-р Ефрем Ефремов, проф. д-р Луливера Кръстева, д-р Зина Соколова, Петър Желев (миналогодишният носител на стипендията от името на Радостина Константинова).

Победителите обяви синът на Радостина – Константин, който им връчи и грамотите.

Първото отличие получи Елеонора Дъбова от магистърска програма „Спортна журналистика“, която развълнувано благодари: „Това е първата ми журналистическа награда, чест е за мен, дава ми истинска мотивация!“. Тя разказа, че от година и половина е „част от bTV Новините“ като кореспондент от Бургас. Работата ѝ я среща с различни истории и съдби. Сподели и колко е горда, че успяла да помогне за бързото събиране на средства за трансплантация в рамките на броени дни, и как я разплакали благодарните думи на жената: „Ти си моят ангел!“. Елеонора завърши въодушевено и въодушевяващо: „Журналистиката е моята сбъдната мечта! Искам да дерзая и да променям!“.

Емоционални думи изрече и втората отличена със стипендия на Фондация „Радостина Константинова” – Славяна Сечкова от 3-ти курс на специалност „Журналистика“. Тя благодари и на фондацията, и на преподавателите от ФЖМК, които насърчават студентите да участват със свои разработки. И подчерта: „Благодаря, че усещам подкрепата и помощта по този дълъг и труден път на журналистиката – пътят към истината.”

 

Представяме ви