СБЖ получи на 15 май отговор от името на зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова на писмо до нея от 19 февруари

  • 18.05.2024
  • СБЖ
Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова. Снимка: aa.com.tr

В СБЖ на 15 май бе получен отговор от името на зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, подготвен и изпратен по нейна молба от директора в Европейската служба за външна дейност Марко Маковец. Отговорът е на писмо на СБЖ до Вера Йоурова, изпратено на 19 февруари и апелиращо към отстояване на свободата на информация и защита на застрашения от екстрадиция в САЩ и 175 г. затвор разобличител от „Уикилийкс” Джулиан Асанж.

Ето какво четем в отговора, пристигнал по електронната поща едва сега, с три месеца закъснение, и адресиран до председателя на СБЖ Снежана Тодорова:

 

Уважаема г-жо Тодорова,

Благодарим ви за писмото до зам.-председателя Йоурова относно възможните съдебни процедури,  пред които г-н Джулин Асанж може да бъде изправен, ако бъде екстрадиран в САЩ. Зам.-председателят Йоурова ме помоли да отговоря от нейно име.

Свободата на изразяване, както и правото на информация, са основни права на всеки човек са и остават основни устои на демокрацията. ЕС остава твърд поддръжник на тези права, независимо от географските граници, и се ангажира да защитава свободата на медиите. Продължава да работи с правителства, с медии и с гражданското общество, както в многостранен, така и в двустранен план, за укрепване на независими и плуралистични медии по света и за защита на журналистите в риск.

В съответствие с международното право и със стандартите за правата на човека, свободата на изразяване е право, което се съчетава със специални задължения и отговорности. Ограничения на това право могат да бъдат наложени от държавите, в в съответствие с тяхното национално законодателство и международни задължения в областта на правата на човека, при пълно зачитане на принципите на целесъобразността и пропорционалността. Този деликатен баланс, включително между защитата на националната сигурност и правото на обществото да бъде информирано за потенциални заплахи за общественият интерес, е въпрос на преценка от съдилищата.

Всеки човек, включително Джулиан Асанж, трябва да получи възможност да оспори ограниченията на неговите права, включително свободата на изразяване, от компетентните съдебни органи. Съд в Обединеното кралство в момента изслушва делото на Джулиан Асанж за екстрадирането му в САЩ. ЕС не коментира текущите съдебни производства, които се провеждат в Обединеното кралство.

 

Искрено ваш –

Марко Маковец

 

(Марко Маковец е словенски дипломат, директор в Европейската служба за външна дейност, отговарящ за обширен географски регион от Турция и Югоизточна Европа до Обединеното кралство и Арктика)

 

Писмото обръщение на СБЖ, което освен до Вера Йоурова бе адресирано и до Дуня Миятович, комисар по човешките права в Съвета на Европа, и  Дейвид Камерън, министър на външните работи на Обединеното кралство, бе публикувано на сайта на СБЖ на 18 февруари т. г. То бе огласено и на състоялата се на 19 февруари т. г. в СБЖ среща за подкрепа на Джулиан Асанж. Инициативата на СБЖ бе в отклик на кампанията на Международната федерация на журналистите и на Европейската федерация на журналистите за освобождване на Асанж, подета по повод насроченото за 20 и 21 февруари важно дело във Върховния съд в Лондон относно искането на САЩ за екстрадицията му.

Подробностите могат да се видят чрез следните връзки към тогавашните публикации на сайта на СБЖ:

СБЖ настоява: Незабавна свобода за Джулиан Асанж!

Дата: 18.02.2024

"Освободете Джулиан Асанж! Журналистиката не е престъпление!", прозвуча в СБЖ на проява в защита на основателя на "Уикилийкс"

Дата: 19.02.2024

 

 

© СБЖ