Генералният директор на БТА Кирил Вълчев вече е бил във всички 193 държави от ООН

  • 19.05.2024
  • Фейсбук
Един от кадрите от последното си пътуване до Мианма, с които Кирил Вълчев илюстрира побликацията си във Фейсбук

"На 50 години завърших обиколката си на всички 193 държави - членове на Организацията на обединените нации (ООН)", похвали се генералният директор на БТА Кирил Вълчев на профила си във Фейсбук.

Ето още какво е написал Кирил Вълчев в публикацията си на своя профил във Фейсбук, съпроводена и с колоритни снимки:

На 50 години завърших обиколката си на всички 193 държави - членове на Организацията на обединените нации (ООН).

За последните десет държави (които не бях посетил, докато бях адвокат или като кореспондент на Дарик радио) се забавих заради работата ми в БТА с много ангажименти главно в България, на Балканите и международни форуми в страни, където съм бил много пъти. Но взимах отпуск през трите години в агенцията и използвах всички натрупани по-рано пари по доброволните ми спестовни застраховки, за да отида на лични разноски и там, където не бях ходил.

Но и през тези последни частни пътувания влагах свое време, средства и усилия за намиране на нови източници на информация за БТА от национални новинарски агенции и български общности по света, защото човек трябва винаги да намира начин да връща от полученото с Божията помощ. А аз приех да съм начело на институцията, призвана да разказва на България за света и на света за България понеже Бог беше с мен в усилието да обиколя този свят и в отговор трябва сам да допринеса за знанието за него на повече хора.

Ако е рекъл Господ, ще го направя и като започна да издавам хилядите непубликувани страници мои дневници - пътеписи със снимки от пътуванията.

Мианма беше последната ми 193-та държава, в която бяхме заедно със Силвия на кратко сватбено пътешествие, веднага след като на Светла неделя след Великден в храма “Свети Йоан Рилски” в София ни венчаха игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий и ректорът на Софийската духовна семинария епископ Пахомий след като през февруари подписахме граждански брак край бреговете на българската база на Антарктида пред капитана на българския кораб “Св. св. Кирил и Методий”.

В старата столица Мандалей бяхме в пагодата Кутодау, където е най-голямата книга в света - 729 листа от мрамор под покриви в отделни ступи с изписани по около 100 реда текстове от учението на най-стария клон на будизма, оцелял до днес - Тхеравада. Неговата цел е човек да има волята и силата осъзнато да измине пътя от познатото и общоприетото до висши светове, откъдето всичко може да види по-ясно и да бъде освободен от всякакви заблуди и така пробуден да постигне спасение със собствени му усилия.

А в пагодите и храмовете в Мианма като над двете хиляди в долината на древния Баган и прочутия Шведагон в Янгон има златни статуи на стоящ Буда, който пътува още с дрехите си на принц по света, за да си го обясни и сам после да преподава научените уроци.

Преди на 24 май 2024 г. да навърша 51, в усилие - ако перефразираме Химна на светите братя Кирил и Методий - да вляза в историята веч като българин духовно покорил страните и обходил целий мир, научих от всесветовната просвета кой е за всички народи най-важният неизчерпаем вир, за който с Божия помощ трябва всички да се грижим пробудени.

Душата.

Защото, както е казано в “От Матея свето Евангелие” (16:26):

“Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?”