Факултетът по журналистика в СУ събира днес свои възпитаници за 50-годишнината си

  • 20.05.2024
  • СБЖ/ФЖМК
  • Къдринка Къдринова

Днес, на 20 май, понеделник, от 18 часа, Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в Софийския университет събира възпитаниците си, учили в него през 50-те години след основаването му. Юбилеят е и поводът за сбирката, замислена да се проведе в Ботаническата градина пред ФЖМК (ул. "Московска" 49).

Въпреки дъждовното начало на деня, прогнозата вещае спиране на валежите с напредването му. Но дори и да продължи да вали, дори сбирката и да не стане градинско парти, Факултетът е готов да ни посрещне и вътре в сградата си – а тя е и първата историческа сграда на нашия 135-годишен Университет.

Юбилеи много има тази година – да напомним и съвсем наскоро отбелязаните от СБЖ 180 г. от зараждането на българския периодичен печат и 130 г. организирано журналистическо движение в България. Така че много са и поводите колегията да се събира и да си припомня, че като общност има сили да направи много. Поне да съхрани паметта за достойнството на нашата потопена напоследък в много мъглявини професия.

Намеренията на ФЖМК са похвални: "Деканското ръководство на ФЖМК обявява като цел на предстоящата среща на 20 май обединяването на преподавателите и завършилите всички специалности („Журналистика“, „Връзки с обществеността“, „Книгоиздаване“, „Комуникационен мениджмънт“) в ангажирана общност, която да отстоява високи стандарти в тези професии на основата на 50-годишните традиции. Заедно можем да създадем автентичния разказ за ФЖМК – всеки от нас има своята история за факултета, която е и лична, и институционална памет."

На сайта на СБЖ често публикуваме такива истории – винаги, когато някой колега реши да напише нещо такова и да и го изпрати. А сега сме подели и инициатива да издирваме чуждестранните възпитаници на ФЖМК, за да се включат и те в нашия колективен разказ. Те са много и от цял свят. Само в нашия курс имахме двама палестинци, грък, турчин, монголец, конгоанец и сиера-леонец.

Вече се свързах и с моите приятелки чилийки – сестрите Соледад и Ана Мария Леуенберг, които завършиха една година преди мен. Откликнаха с голяма радост, с несекваща обич към България, с вълнуващи спомени за преподаватели и приятели, за журналистическия им стаж в БНТ и за техен репортаж за Чили, подготвен под вещото ръководство на Младен Младенов и излъчен в Гареловата "Панорама". Всичко това е наша обща история и наистина трябва заедно да я пишем, докато сме още тук способните да я помним и да я разказваме.

Е, до довечера, в 18 ч. в нашия Факултет – за още срещи и спомени.

А в линка към съобщението на сайта на ФЖМК има и възможност за онлайн регистрацията за Клуба на възпитаниците и приятелите на ФЖМК.
 

 

© СБЖ