Възпоменателна вечер за Мерсия Макдермот ще се състои в Клуб "Журналист" на СБЖ на 27 май

  • 21.05.2024
  • СБЖ
Поклон пред паметта на Мерсия Макдермот (07.04.1927-28.03.2023)

Възпоменателна вечер за голямата английска и българска писателка и историчка Мерсия Макдермот по повод първата годишнина, откак тя прекрачи във вечността, ще се състои в Клуб "Журналист" на СБЖ на 27 май от 18.00 часа.

Инициативата за събитието е на списание „Нови времена“ и издателство „Синева“.

Влюбена в България, в която живее и работи 17 години, Мерсия Макдермот посвещава десетилетия от живота си на идеята и усилията да разкаже на света колкото може повече за България и за достойнството, героизма и духовността на българския народ. Едва ли има друг чужденец, който да е направил повече за страната ни от нея.

Тя е автор на невероятната четирилогия – пантеон на нашите национални герои: биографиите на Васил Левски, Яне Сандански, Гоце Делчев и Димитър Благоев, както и на книги за богомилите, за историята на България (ХІV-ХІХ в.), за българския фолклор и пр. Нека да си спомним отново и отдадем почит към паметта и приноса на истинската Мерсия Макдермот – любим автор на поколения българи.

За нея ще говорят проф. Искра Баева, проф. Диана Гергова, проф. Пламен Митев, Георги Пирински, Велиана Христова, Христо Георгиев и всеки, който иска да сподели спомен и размисли за светлата ѝ личност.

Срещата ще се състои на 27 май (понеделник) от 18 ч. в клуб „Журналист“ в сградата на Съюза на българските журналисти, ул. "Граф Игнатиев“, № 4, първи етаж.

Ще бъде показан филм с Мерсия Макдермот и с нейно обръщение към народа ни. Ще се предлагат  и нейни книги.

Вечерта ще завърши с чаша вино в нейна памет.

 

© СБЖ