Във ФЖМК бе учреден Клуб на възпитаниците и приятелите на създадения преди 50 г. факултет

  • 21.05.2024
  • ФЖМК/СБЖ
Аула Магна се препълни от събралите се да учредят Клуб на възпитаниците и приятелите на ФЖМК. Снимка: Къдринка Къдринова

Дъждовното време на 20 май провали хубавата идея на ръководството на ФЖМК да събере в чест на 50-годишнината си свои възпитаници и приятели на среща на открито – в разположената пред сградата на Факултета Ботаническа градина. Срещата, разбира се, все пак се състоя – събраха се стотици бивши и настоящи студенти, преподаватели, приятели и съвсем академично препълниха Аула Магна на ФЖМК.

Там се състоя и събитието, чиято основна цел бе учредяването на Клуб на възпитаниците и приятелите на ФЖМК, за който отдавна е открита и онлайн регистрация.

Идеята е завършилите факултета, членовете на алумни организацията и преподавателите, които са неизменна част от неговата история, да могат чрез Клуба да участват в съвместни инициативи в областта на медиите, журналистиката, връзките с обществеността и рекламата, медия мениджмънта и книгоиздаването, посочва ФЖМК.
 
Събитието откри деканът проф. д-р Веселина Вълканова, която изрази раадостта си да види събрани в Аула Магна на Факултета "внушително множество авторитетни колеги и приятели, сред които доайени в професионалната наука и практика, едни от най-респектиращите обществени гласове, публично разпознаваеми и високо оценявани личности". Тя обобщи: "Мога спокойно да ви поздравя с „Добре дошли у дома си!“
 
По думите на проф. Вълканова всички членове на Клуб ще носят отговорност към настоящите възпитаници на факултета, които са бъдещите журналисти и комуникационни специалисти на България. Тя призова присъстващите и вече регистрираните членове на Клуба, да помагат на младите не само да се впишат в средата, но и да работят в посока тя да се промени към по-добро. Добави, че целта на всички клубове на алумни общностите навсякъде по света е да събират и обединяват колеги и приятели, да подпомагат студентите и образованието, да свързват общностите.
 
Гледаме с много респект и удовлетворение назад, към постиженията на десетките учени и преподаватели, на хилядите випускници на Факултета, които през изминалите вече повече от седем десетилетия допринасяха към авторитета на българското академично образование и държаха високо професионалните стандарти на журналистиката и медиите, изтъкна тя.
 
Безспорно журналистиката се утвърди като сериозна академична дисциплина, не остана просто едно следдипломно, практическо, професионално обучение. Причините са ясни - растат отговорностите и предизвикателствата пред професията, за практикуването ѝ се изисква все по-добро образование. Хората, ангажирани с професията, са натоварени с отговорности, сякаш по-големи от отговорностите към другите професии, посочи проф. Вълкнова.
 
Тя благодари на всички преподаватели по журналистика, които през изминалите 7 десетилетия (от създаването на специалнот журналистика във Факултета по славянски филологии през 1952 г. - б. р.) са дали енергия на специалността, обучили са стотици студенти, докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени, със своите изследвания, научни трудове и монографии  и са развили и продължават да развиват едно важно научно поле - комуникационната наука, изследванията по медии и обществени комуникации. Не пропусна да благодари и на всички студенти за протегнатата ръка към преподавателите и факултета - от първия випуск на академичната 1952/1953 година, до тазгодишния випуск, който преди дни получи своите дипломи.
 
Деканът не пропусна да подчертае, че безценният опит, познания и постижения на личностите-емблеми за академичната теория и обичани от поколения студенти преподаватели, както и на доказаните в журналистическата практика, не трябва да присъстват само в нашия и в националния академичен и медиен летопис, в научните издания и учебниците, в благодарствените думи по време на чествания. Изказа надежда, че опитът и познанията на присъстващите ще са активна сплав за общността  и енергия по пътя на мисията, наречена „журналистика”.  
 
Поздрав към събралите се отправи и зам.-ректорът на СУ проф. Соня Милева, която пожела и на добър час на Клуба на възпитаниците и приятелите на ФЖМК.
 
Говориха няколко от възпитаниците на ФЖМК, вече с утвърдени позиции в професията, като всеки сподели свой професионален опит и човешка емоция към родния факултет: Евгения Друмева - зам.-генерален директор на БТА, Бойко Василев - популярен водещ от БНТ, и Данка Василева – директор на 24 часа онлайн.
 
За финал проф. Вълканова даде думата и младото поколение, в лицето на студента по журналистика от трети курс Петър Желев. Той честити годишнината, отбелязвайки че думите са най-важни. Важно е какво да каже, как да го каже, защо да го каже. Студентът изрази убеждението си, че именно създаването на Клуб на възпитаниците и приятелите на ФЖМК ще сплоти и подсили журналистическата гилдия.
 
След официална част последва коктейл, на който неформалните, приятелски, колегиални срещи продължиха до тъмно. Като знак на свързаност с общността, всички регистрирали се в Клуба получиха значки "ФЖМК".
Ако все още не сте регистрирали в Клуба на възпитаниците и приятелите на ФЖМК, може да го направите тук